contact
MyEtwie
In de kijker

Kaarsenfabriek wordt erfgoeddepot

Gepubliceerd op 07/07/2023
Categorie
kaarsenfabriek_Brugge_fotoverzamelingStadsarchiefBrugge
Foto: Inzicht in de oude kaarsenfabriek Hautekiet in Brugge (bron: fotoverzameling stadsarchief Brugge)

De voormalige kaarsenfabriek Hautekiet is gisteren officieel geopend als het nieuwe erfgoeddepot van Brugge en Ommeland. De Erfgoedfabriek biedt een antwoord op de nood aan een gecentraliseerde depotruimte voor Musea Brugge, de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Raakvlak, het Brugse Kostuumatelier en regionale collecties uit Brugge en Ommeland. Dankzij de Erfgoedfabriek kunnen de groeiende collecties in optimale omstandigheden bewaard worden voor de volgende generaties.

Stad Brugge renoveerde het afgelopen jaar, met steun van de provincie West-Vlaanderen, de oude kaarsenfabriek net buiten het centrum van Brugge tot een gloednieuw erfgoeddepot.

Nood aan depotruimte

Musea Brugge beheert een collectie van meer dan 75.000 collectieobjecten, waarvan een kleine 10 procent permanent tentoongesteld wordt. Momenteel zijn de depots van Musea Brugge verspreid over verschillende historische gebouwen in de Brugse binnenstad. Ook de archeologische collectie van Raakvlak is vandaag gehuisvest in een historisch pand. Hoewel de gebouwen de laatste decennia zijn aangepast aan de verschillende bewaarnoden, zijn ze oorspronkelijk niet ontworpen om kunst of archeologische objecten te bewaren. De depots zijn moeilijk toegankelijk, sterk gecompartimenteerd en onmogelijk om te klimatiseren naar de noden van de collecties.

De Erfgoedfabriek, een state-of-the-art erfgoeddepot

Stad Brugge vond met de Erfgoedfabriek eengebundeld antwoord op de bewaarnoden van de verschillende collectiesuit de regio. Het oude fabrieksgebouw kreeg een totale make-over tot eenstate-of-the-arterfgoeddepot. Het gebouw werd specifiek omgebouwd en ingerichtom erfgoed te onderzoeken en bewarenvoor de volgende generaties, in de best mogelijke omstandigheden.

De historische schatkamer van Brugge: ruimte voor vier collecties

De Erfgoedfabriek heeft een totale oppervlakte van 7.355 m2. Het grootste deel isdepotruimte, waar dearcheologische collectie van Raakvlaken hetBrugse Kostuumatelier(met onder meer de kostuums van de Heilig Bloedprocessie en de Praalstoet van de Gouden Boom) en later ookregionale collectieseen nieuw onderkomen krijgen. Ook de grootste deelcollecties vanMusea Brugge, namelijk de collectie toegepaste kunsten (ambachtelijke en esthetische functionele voorwerpen zoals meubels, textiel, vaatwerk…) en de volkskundige collectie, krijgen er een plek.
De meest kwetsbare collecties van Musea Brugge (schilderijen en werken op papier) verhuizen in 2025 naar de depots in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK.

Naast de depotruimtes is er ook plek voor de bureaus van Raakvlak en voor anderefacilitaire ruimteszoals een fotostudio voor registratie, een quarantaineruimte en een atelier.

Alles samen verhuizen ruim 50.000 museale objecten, 10.000 dozen met archeologische vondsten uit Brugge en Ommeland en ruim 4.000 kostuums naar het nieuwestate-of-the-artdepot. Al die objecten hebben uiteenlopende noden, afmetingen, gevoeligheden en materialen die in de Erfgoedfabriek een aangepaste en optimale opslagplek krijgen.

De collecties die een plek krijgen in het depot bevatten objecten die stuk voor stukverhalen vertellen over de Brugse regioen bij uitbreiding Vlaanderen, van de prehistorie tot de recente geschiedenis. Het depot zal de geschiedenis van Brugge bewaren en isalshistorische schatkamer van enorme erfgoedwaarde voor de stad en regio.

Zevenmijlsstappen in collectiebeheer

Met de nieuwe depots en werkruimtes in de Erfgoedfabriek zetten Musea Brugge en Raakvlak niet één stap, maar gaan ze met zevenmijlsstappen vooruit in hun collectiebeheer en preventieve conservatie. De werking die de Erfgoedfabriek mogelijk maakt, katapulteert hetbehoud en beheervan de collecties naar eeninternationaal niveau.

De nieuwe Erfgoedfabriek komt namelijk niet alleen veel meer tegemoet aan de noden van de collectieobjecten, het gebouw maakt de toegankelijkheid van de collecties gemakkelijker. Door de verschillende collectieobjecten én de facilitaire ruimtes onder één dak te brengen, wordt het gemakkelijker om verschillende objecten naast elkaar te leggen, de risico’s bij verplaatsing worden tot een minimum gereduceerd en het zal mogelijk zijn om de objecten ter plekke te behandelen.Onderzoek en bewaringworden zo eindelijk naar eennext levelgebracht en de roerende, onroerende en immateriële geschiedenis van Brugge wordt gewaarborgd voor de volgende generaties.

Grote verhuisbeweging

Voorlopig is de Erfgoedfabriek nog leeg, maar daar komt snel verandering in. Tijdens de zomermaanden worden heel wattransporten vanuit de oude depotsgeorganiseerd.

50.000 erfgoedobjecten, 10.000 dozen archeologische vondsten en ruim 4.000 kostuums kan je niet gewoon in de verhuiswagen zetten. Al sinds de zomer van 2020 bereiden de teams van Musea Brugge en Raakvlak de verhuisbeweging naar het nieuwe depotgebouw voor.

Er wordt gestart met collecties bestaande uit anorganischematerialen, zoals steen, glas, metalen, gips, keramiek. De reden hiervoor is dat die collecties geen preventieve of curatieve behandelingen nodig hebben tegen eventuele schadelijke insecten. Die objecten kunnen met andere woorden meteen op de juiste plank worden gezet. Daarna volgen de organische collecties, die eerst langs de behandelkamer moeten.

Met de opening van de Erfgoedfabriek werd het officiële startschot gegeven voor de hele verhuisbeweging van Musea Brugge en Raakvlak. De kop is eraf, nu kan het echte werk beginnen.

Bron: persbericht stad Brugge

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...