contact
MyEtwie
In de kijker

Klompenmakers delen hun kennis

Gepubliceerd op 10/11/2015
Categorie
klompenvorming151107

Meer dan dertig geïnteresseerden zakten zaterdag af naar het MOT in Grimbergen om deel te nemen aan de vormingsnamiddag 'Van avegaar tot zoolmes'. Tijdens deze dag konden erfgoedbeheerders hun kennis over de klompenmakerij en het klompenerfgoed in Vlaanderen bijspijkeren.

In het eerste gedeelte van de namiddag stonden enkele presentaties op het programma. Eric De Keyzer, drijvende kracht achter folkloregroep De Klomp uit De Klinge, gaf eerst een boeiende inleiding over de geschiedenis van het klompenambacht in Vlaanderen en het roerende erfgoed van de klompenmakerij. Hij gaf ook enkele aandachtspunten mee voor het behoud en beheer van dit erfgoed. In een tweede presentatie besprak Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen) de papieren bronnen die meer licht kunnen werpen op de geschiedenis van de klompenmakerij. Tussendoor werden ook twee interessante filmpjes vertoond: een historische film uit de collectie van het MOT en een recent door het Laakdalse Klompenmuseum gedraaide film over het ambachtelijk vellen en transporteren van een boom.

Voor het tweede gedeelte van de vorming verhuisden de deelnemers naar het binnenplein van het museum, waar de leden van folkloregroep De Klomp hun materiaal hadden uitgestald. Alle deelnemers konden met hun vragen terecht bij de aanwezige klompenmakers, en er werd heel wat kennis uitgewisseld. Zelfs de 96-jarige klompenmaker Sam Mondelaers demonstreerde zijn kunde.

Als afsluiter van de dag stelde de jonge klompenmaker Tim Van Goethem de nieuwe portaalsite over het klompenambacht voor. Op de website www.klompenmakerij.be vind je nu al heel wat informatie over klompenmakers, gereedschappen, collecties, relevante literatuur en video's... De bedoeling is dat de website nog verder wordt uitgebreid, en alle suggesties zijn dan ook van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen het laatste nieuws ook volgen via de Facebook-pagina 'Klompenmakerij'.