contact
MyEtwie
In de kijker

Lezingenreeks 'Omgaan met zwarte bladzijden in bedrijfserfgoed en -archief'

Gepubliceerd op 18/01/2022
Categorie
zwartebladzijden_cctookapic_byETWIE
Foto: Hoe omgaan met de zwarte bladzijden in een bedrijfsgeschiedenis? (bron: pixabay)

Het is eenvoudig om uit te pakken met grote succesverhalen in een bedrijfsgeschiedenis en logisch dat een bedrijf zaken bewaart van realisaties uit het verleden waar men trots op is. Maar ondernemen heeft ups en downs. Soms gaan er dingen mis, wordt een verkeerde beslissing genomen of zijn in het verleden zaken gebeurd die men vandaag liever niet oprakelt.

Hoe ga je om met zo’n zwarte bladzijden in bedrijfserfgoed en -archieven als onderzoeker? Als archivaris? En als bedrijf?

Er is immers veel meer zorg en nuance nodig om zaken als faillissementen, fraude, schulden, een koloniale verleden, collaboratie, nalatigheid of pakweg milieuvervuiling aan bod te laten komen. Noch minder evident is het om zorg te dragen voor het archiefmateriaal en bedrijfserfgoed dat van deze zwarte bladzijden getuige is.

Om samen vanuit verschillende invalshoeken te reflecteren over deze thematiek organiseren de Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG), Vereniging Bedrijf en Historie (VBH), de Werkgroep Bedrijfsmatig Archiveren en de Expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) dit voorjaar een uitgebreide lezingenreeks.

Shredder_ccCampbellstogether_byETWIE
Foto: Hoe omgaan met de zwarte bladzijden in een bedrijfsgeschiedenis (bron: pixabay)

Programma

Lezing 1: Aline Sax, auteur en onderzoekscoördinator Geheugen Collectief ‘Bijt je de hand die je voedt? De zwarte bladzijden van bedrijfsgeschiedenis vs. geschiedenis-in-opdracht.’ (Donderdag 24 februari van 11u30 tot 12u30)

Lezing 2: Keetie Sluyterman,emeritus hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht:‘True and Fair: de verantwoordelijkheden van de bedrijfshistoricus.' (Donderdag 10 maart van 12u tot 13u)

Lezing 3: Robrecht Declercq, senior postdoctoraal onderzoeker Economies, Comparisons, Connections Universiteit Gent -‘Bedrijven en de koloniale geschiedenis’ (Donderdag 17 maart van 12u tot 13u)

Lezing 4: uitgesteld en verschoven naar 5 mei.

Lezing 5: Edwin Klijn,Netwerk Oorlogsbronnen -‘Beladen archieven online' (Donderdag 31 maart van 12u tot 13u)

Lezing 6: Jaap-Jan Mobron, ABN AMRO Art & Heritage – 'Tussen corporate pride en corporate shame. Over ABN AMRO's communicatie rond haar oorlogsverleden.' (Donderdag 21 april van 12u tot 13u)

Lezing 7: Christian Van Buggenhout en Ilse Van de Mierop, DLA Piper, curatoren Sabena -titel volgt (Donderdag 28 april van 12u tot 13u)

Lezing 4: Joeri Januarius, coördinator ETWIE -‘We moeten het nog eens over asbest hebben. Over het belang van goed ontsloten bedrijfsarchieven en onderzoek naar een beladen verleden.’ (Verschuiving van 24 maart naar donderdag 5 mei van 12u tot 13u)

Lezing 8: Frank Hendriks en Johan den Heijer,Werkgroep Bedrijfsmatig Archiveren, KVAN:"Hoe lang is de lak van zwarte bladzijden houdbaar? Afsluitende beschouwingen en reflecties bij de lezingenreeks". (Donderdag 12 mei van 12u tot 13u)

Praktisch

De lezing gaat telkens door op donderdag over de middag van 12u tot maximaal 13u, uitgezonderd de eerste lezing die een halfuur vroeger begint en eindigt. Elke lezing duurt een halfuur, met voorafgaand een korte introductie en daarna tijd voor bijkomende vragen. Dus neem uw soepje erbij, leun comfortabel achterover in de bureaustoel en kom ervan genieten!

U ontvangt na inschrijving telkens tijdig een link voor de volgende lezing per mail.