contact
MyEtwie
In de kijker

Musea Rupelstreek verenigd in museumnetwerk

Gepubliceerd op 20/02/2014
droogloods

De verschillende klei-, baksteen- en tegelmusea in de Rupelstreek starten binnenkort met de uitbouw van een museumnetwerk over de gemeentegrenzen heen. Het is de bedoeling het streekverhaal rond kleiontginning nog sterker te maken en als één geheel naar buiten te treden. Na een intensief gebiedsgericht traject keurde de deputatie van de provincie Antwerpen vandaag een projectsubsidie goed voor dit programma. Eerder werd ook al een gebiedsprogramma opgemaakt, waarbij de samenwerking tussen de al bestaande musea een cruciale rol speelt. Samen met ETWIE, steunpunt FARO en Toerisme Rupelstreek & Vaartland werd in dit kader een intens parcours van trajectbegeleiding doorlopen, waarbij op zoek werd gegaan naar een gemeenschappelijk verhaal en naar de sterktes en zwaktes van de verschillende partners.

De Rupelstreek heeft een uitzonderlijk en typisch erfgoed. De intense ontginning van klei liet talloze zichtbare en onzichtbare sporen na. Gedeputeerde Luk Lemmens: "De samenwerking tussen de verschillende klei-, baksteen- en tegelmusea wordt de sokkel waarop dit streekverhaal verder uitgebouwd en zichtbaar gemaakt wordt. Het museum Rupelklei in Rumst, de site Noeveren in Boom, de steenbakkerijsite Frateur (’t Geleeg) in Boom, het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom en het Gilliot & Roelantsmuseum in Hemiksem bundelen eindelijk de krachten en richten een gemeenschappelijke stichting van openbaar nut op: Stichting Rupel en Klei. Met een projectsubsidie ondersteunt de provincie Antwerpen dit project om zo het streekverhaal van klei en baksteen over de gemeentegrenzen heen te vertellen. Door samen te werken kunnen we dit erfgoed sterker uitspelen."

Het ondersteunen van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten is een kerntaak van het provinciale cultuurbeleid. Hiervoor verleent het provinciebestuur projectsubsidies, en zet ze in op trajectbegeleiding.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...