Het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen wordt in de loop van dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Het museum krijgt niet alleen een nieuwbouw met leeszaal en depot. Ook de vaste museumopstelling, die nog dateert uit de jaren vijftig, wordt helemaal aangepast en gemoderniseerd.

Scenografen Caroline Voet en Leen De Brabandere kregen de opdracht om de figuur van Christoffel Plantin weer tot leven te laten komen en de sfeer op te wekken die eeuwenlang hing in de historische ‘Officina Plantiniana’. "Ze respecteren daarbij uiteraard de unieke en originele setting van het woonhuis en de drukkerij op de Vrijdagmarkt, maar maken onder meer gebruik van soundscapes, videobeelden en subtiele maar ingenieuze belichtingstechnieken," zegt cultuurschepen Philip Heylen.

Op de gelijkvloerse verdieping maakt de bezoeker na de heropening kennis met de visionaire uitgever Christoffel Plantin. Hij wordt geportretteerd als familieman, uitgever, bedrijfsleider, handelaar en drukker van topdrukwerk. Plantin was de geliefde uitgever van wetenschappers en humanisten en daagde hen uit om met hem betere en nauwkeurigere wetenschappelijke werken te publiceren.

Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vormgaven ontdekt de bezoeker hoe belangrijk deze Antwerpse uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid.

Het vernieuwde museum blijft maximaal inzetten op kwaliteit en wetenschappelijkheid, maar mikt in de toekomst ook op een breder publiek en in het bijzonder op gezinnen met kinderen. Zo brengt de nieuwe audioguide de historische bewoners van het huis tot leven, worden in de scenografie verschillende foto-opportuniteiten ingelast, komt er een familiespel, kunnen bezoekers zich uitdossen in de historische outfits van weleer en krijgt iedereen de mogelijkheid om een eigen drukwerk te maken.

In het kader van alle werkzaamheden wordt het museum gefaseerd gesloten. Eind september heropent het vernieuwde museum de deuren. De totaalkost van de werken bedraagt zo’n 4,5 miljoen euro.