contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw leven voor maalderij Moulart in Anderlecht

Gepubliceerd op 03/10/2016
moulart1

In Anderlecht (Brussel) werd vandaag de gerestaureerde en herbestemde maalderij Moulart ingehuldigd. De 'COOP' - de nieuwe naam van het complex - zal onderdak bieden aan een twintigtal kmo's. Er komt ook een permanente tentoonstelling over de geschiedenis en de toekomst van de kanaalzone.

De cilindermaalderij aan de Fernand Demetskaai werd opgericht in 1903 door Léon Moulart, en kende zijn bloeitijd tussen 1930 en 1940, met een productie van zo'n 80 ton meel per dag. Het is één van de drie Brusselse maalderijen waarvan de gebouwen bewaard bleven. Het industriële complex bestaat uit twee parallelle vleugels. De oudste vleugel, aan de straatkant, dateert uit 1903. In 1940 werd achteraan een kleinere vleugel toegevoegd, naar een ontwerp van architect Max Monfroid. Ondanks het verschil van 37 jaar is er een opvallende eenheid in de architectuur van beide gebouwen. De gevels van het gebouw aan de straatkant werden sinds de jaren 1980 echter ontsierd door een cementlaag en een metalen nepgevel.

In 2009 werd het gebouw aangekocht door de gemeente Anderlecht. In het kader van het reconversieproject 'Zuidhaven' werd - in een samenwerking tussen publieke en private partners - een herbestemming uitgewerkt. De voormalige maalderij, die op de Brusselse bewaarlijst staat, onderging de voorbije jaren een grondige renovatie, naar een ontwerp van architectuurbureau Bogdan & Van Broeck. Op het dak bevindt zich nu een panoramisch terras met een adembenemend uitzicht over Brussel. Als economische en culturele pool moet de COOP ook bijdragen aan de opleving van de kanaalzone.

Meer informatie vind je op www.coop.brussels. Tijdens een opendeurdag op 9 november kan het grote publiek kennismaken met COOP.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...