contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw! Onderzoeksbalans textielerfgoed

Gepubliceerd op 03/10/2022
Categorie
CoverOnderzoeksbalansTextiel
Foto: Onderzoeksbalans textielerfgoed. Cover: Ringspinmachine uit de collectie van Industriemuseum Gent. Foto: Corlazzzoli

Begin 2020 neemt het netwerk rond textielerfgoed in Vlaanderen een nieuwe start. We bundelen onze krachten om samen prioritaire acties en noden met betrekking tot ons textielerfgoed uit te werken en de visibiliteit te vergroten. Eén van deze noden bevindt zich rond kennis en onderzoek. Welke kennis bevindt er zich in Vlaanderen, maar vooral: welke expertise ontbreekt er en waar moet er nieuw onderzoek naar gebeuren?

Met ETWIE plannen we een aantal acties om het onderzoek rond textielerfgoed te versterken. Hiervoor stellen we, samen met het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen, een onderzoeksbalans op rond het textielerfgoed in Vlaanderen. De onderzoeksbalans textielerfgoed is een uitdieping van de onderzoeksbalans industrieel erfgoed, waarvan een update verscheen in 2020. Hierin verschenen reeds een aantal hoofdstukken over textielerfgoed, waaronder breigoednijverheid, katoen, jute en vlasnijverheid. De onderzoeksbalans is en blijft, naast onze ETWIE-kennisbank, een belangrijk instrument om het erfgoedonderzoek te promoten en in de kijker te plaatsen. De onderzoeksbalans industrieel erfgoed kan je vinden op de ETWIE-website.

Een onderzoeksbalans is in de eerste plaats een onderzoeksinstrument. Het geeft een overzicht van het erfgoedonderzoek en het historisch onderzoek in en over textielerfgoed in Vlaanderen?

De vraag werd gesteld aan onderzoekers binnen hun vakgebied om een bijdrage te schrijven over een bepaald thema en zo mee te werken om het onderzoek naar en van het textielerfgoed meer onder de aandacht te brengen. In deze eerste versie hebben we acht thema’s onder de loep genomen. De komende jaren wordt deze verder uitgebreid met nieuw onderzoek en andere thema’s.

Je kan de onderzoeksbalans textiel hieronder raadplegen, of terugvinden in onze downloadsectie.

ASBEST_machine om asbest te kaarden - bron Industries du caoutchouc et de l'amiante p 216
Foto: Machine om asbest te kaarden. Foto: Industries de caoutchouc et de l'amiante
WANDTAP_Superbia (Hoogmoed), uit de reeks De Zeven Doodzonden
Foto: Wandtapijt Superbia, Hoogmoed, uit de reeks De Zeven Hoofdzonden
RESTAURATIE_bron en rechten- N. Ortega. onderschrift- microscopisch onderzoek van een weefsel
Foto: Microscopisch onderzoek van een weefstel. Foto: N. Ortega
TECHNISCH_Ringmap met textielstalen van Bonar Technical Fabrics nv in Zele -Collectie Industriemuseum, V36919
Foto: Ringmap met textielstalen van Bonar Technical Fabrics NV in Zele. Collectie Industriemuseum Gent

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...