contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe bestemming voor Leuvense wagon

Gepubliceerd op 10/06/2021
Categorie
salonrijtuig_Leuven_AndréCresens
Foto: De toestand van het salonrijtuig in 2019 © André Cresens

In eerdere nieuwsberichten op onze website berichtten we over een nieuwe bestemming die gezocht werd voor het salonrijtuig (1907) van de Ateliers de la Dyle. Onderzoeker André Cresens laat ons weten dat het houten bloktreinrijtuig eind mei 2021 is afgevoerd naar de populaire Franse evenementensite Village de Sully in de buurt van Parijs. Het zal daar verbouwd worden en een onderdeel worden van het aanbod van deze evenementensite.

Dit salonrijtuig werd in 1907 gebouwd door de Ateliers de la Dyle in Leuven en was bestemd voor de bloktrein Brussel-Antwerpen. Dit zesassig rijtuig werd speciaal in de kijker geplaatst tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel in 1910. Van het prachtige interieur werden enkele foto's gepubliceerd.

Als gevolg van de invoering van de elektrische tractie tussen Brussel en Antwerpen in 1935 werd de bloktrein buiten dienst gesteld; het salonrijtuig werd vervolgens toegewezen aan de toeristische radiotrein. Het rijtuig werd buiten dienst gesteld op 29 maart 1941 en moest gesloopt worden door de werkplaats in Tienen, hetgeen niet gebeurde.

Na de buitendienststelling als rijtuig voor reizigersverkeer werd het rijtuig omgebouwd tot slaapwagen van de werktrein nr.2 van de Stapelplaats Dienst Baan in Schaarbeek. Het deed in die functie dienst van 4 juni 1954 tot 1981. Het rijtuig werd definitief buiten dienst gesteld op 18 februari 1981 . Vanaf het begin van de jaren 1980 werd het bewaard in de museumcollectie in Leuven, meestal buiten. Naast enkele rijtuigen van de koninklijke trein is het salonrijtuig vermoedelijk een van weinige houten rijtuigen op draaistellen die in ons land nog overblijven. De oorspronkelijke binneninrichting met de indeling in compartimenten was nog gedeeltelijk aanwezig. Het is vermoedelijk het laatste relict van de luxueuze bloktrein van 100 jaar geleden.

In 2013 werd beslist om dit rijtuig niet te weerhouden in de historische collectie van de NMBS. Vervolgens werd dit rijtuig ter schenking aangeboden aan de verschillende spoorwegverenigingen. Echter zonder resultaat. Een openbare verkoop in 2018 en in 2019 leverde evenmin een koper op.

Bron: met dank aan André Cresens.

Titel Auteur Jaar
De Ateliers de la Dyle (Leuven, 1866-1928). Een exemplarisch en methodologisch onderzoek naar de economische, materiële en sociale aspecten van de Belgische industriële ontwikkeling Jan VAN OUTRIVE 1987 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...