contact
MyEtwie
In de kijker

Ontmoetingsdag: schrijf je nu in!

Gepubliceerd op 10/06/2022
Categorie
etwie_nieuwe mast de Scute_(c) Martin Corlazzoli
Foto: De binnenmast is klaar! © Martin Corlazzoli

24 september 2022 stond uiteraard al langer in je agenda aangeduid, want dan strijkt de 8e ontmoetingsdag van ETWIE neer bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen. Zet je schrap voor een dag boordevol industrieel erfgoed, met inspirerende lezingen en heel wat maritiem-erfgoedactiviteiten, ook voor de kleinsten!

Het programma biedt voor elk wat wils. Voor de middag nodigen we verschillende onderzoekers uit. Ze vertellen hoe ze hun onderzoek aanpakken en met welke uitdagingen ze te kampen hebben. Na de lunch bieden we in de namiddag activiteiten aan die in het teken staan van het project Focus Vakmanschap en ander maritiem erfgoed!

Breng je graag je (klein)kinderen mee? Geen probleem! In samenwerking met Stormkop voorzien we voor kinderen van 6 tot 14 jaar een toffe workshop zodat jij intussen zonder zorgen alle lezingen kan bijwonen. De kinderworkshop gaat van start om 10 uur.

Programma

9.30 uur: onthaal met koffie en thee

Voormiddag
TWIE onderzocht! Uitdagingen voor het onderzoek naar technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed

10 uur: verwelkoming door Ann Van Nieuwenhuyse (directeur Industriemuseum en ETWIE)

10.05 uur: inleiding Uitdagingen voor het onderzoek naar technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed door Joeri Januarius (coördinator ETWIE)

10.15 uur: Op zoek naar de sporen van John Cockerill door Bart Vanacker (tijdreizen)

10.50 uur: Het borgen van maritieme technieken door Alexander Kerkhof (Feathers on Wings)

11.25 uur: koffiepauze

11.45 uur: De beelden van Arthur van Gehuchten. Academisch erfgoed als venster op medisch onderwijs en onderzoek door Joris Vandendriessche (KU Leuven)

12.20 uur: Een blik vooruit op de werking van ETWIE door Joeri Januarius (coördinator ETWIE)

12.40 uur: lunch door Seppe Nobels (Instroom Academy heeft het te druk in september jammer genoeg!) Stormkop + opening tijdschriftenmarkt

Namiddag
Maritiem-erfgoedactiviteiten

Het namiddagprogramma start om 13.50 uur. Met zeemansliederen van een echt Shantykoor trappen we een resem demonstraties en geleide bezoeken op de site af. Een gezellige bende smeden gaan aan de slag met scheepssmeedwerk, een mandenvlechtster maakt fuiken, je kan het lichtschip West-Hinder III bezoeken - terwijl de morsetekens langs je neus weg worden doorgeseind - of met een oud-opvarende de mijnenveger ontdekken. Met gids Geertje Cools ontdek je voor een stuk de droogdokkensite, terwijl ze je naar het Rijn- en binnenvaartmuseum brengt waar je in de ruimen van drie binnenvaartschepen heel wat fascinerende zaken kan bewonderen. We ronden af rond 16 uur.

Praktisch

  • wanneer: zaterdag 24 september 2022, van 10 tot 16 uur

  • waar: Stormkop - Eilandje, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

  • kostprijs: deelnemen aan de ontmoetingsdag kost 20 euro (incl. lunch) voor een volledige dag, 15 euro (incl. lunch) voor een halve dag. Kinderen betalen 10 euro (incl. lunch en workshop, let op: vanaf 6 jaar!).

  • inschrijven: bevestig je deelname via onderstaand formulier en schrijf het totaalbedrag over op het rekeningnummer BE73 0910 1974 2660 met de vermelding 'inschrijving ontmoetingsdag' + jouw naam.

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Wens je op de wachtlijst te komen, stuur dan een mailtje naar info@etwie.be!

Toegankelijkheid

Deze activiteit heeft taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook al iets vertellen. Meer info op taaliconen.be.

Heb je nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of heb je andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26.

Stormkop is deels toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...