contact
MyEtwie
Project

Focus Vakmanschap: maritiem erfgoed (2022)

Traditionele technieken zijn bedreigd. Daarom nam ETWIE deel aan het project 'Focus Vakmanschap' en documenteerde het de bouw van een nieuwe scheepsmast.

Project in het kort

  • Titel: Focus Vakmanschap: maritiem erfgoed (2022)

  • Partners: De Scute vzw

  • Locatie: Blankenberge

  • Looptijd: 2022

  • Budget: € 50.000

  • Contactpersoon: lieselot@etwie.be

Doel

Vakmanschap leeft, zowel in het hoofd als in de handen en de harten van vakmensen. De talrijke vrijwillige en professionele vakmensen die zich bekommeren om ons erfgoed weten dat maar al te goed. Mensen met minder ervaring kunnen het regelmatig zien en ook zelf beleven bij de talrijke erfgoedverenigingen die ons land rijk is.

Dat vakmanschap is ook voor onze maritieme erfgoedgemeenschap uiterst belangrijk. Zonder hun kennis, expertise en vaardigheden zouden we niet kunnen genieten van (historische) schepen en de praktijken en tradities er omheen.

Het is van groot belang dat deze kennis en kunde, die gisteren ontstond en vandaag doorleeft, kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Dit noemen we 'borgen', een uitdaging voor zowel vakmensen als voor professionele erfgoedorganisaties die de erfgoedgemeenschappen ondersteunen.

Filmopnames bij de Scute © Martin Corlazzoli
Foto: Filmopnames bij de Scute © Martin Corlazzoli

Aanpak

Samen met Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed, Centrum Agrarische Geschiedenis, CEMPER, Histories, PARCUM, ETWIE, FARO en Werkplaats Immaterieel erfgoed zette ETWIE het project 'Focus Vakmanschap' op touw.

ETWIE nam een van de tien vakmanschappen voor zijn rekening, namelijk dat van het watergebonden erfgoed. Het maritieme vakmanschap werd vastgelegd bij De Scute in Blankenberge.

De vrijwilligers van deze vereniging willen kennis en vaardigheden van de traditionele scheepsbouw nieuw leven inblazen door verloren gegane scheepstypes van de vissersgemeenschappen te restaureren en als het kan opnieuw te laten varen.

Begin 2022 bouwde de Scute een nieuwe mast voor een van haar schuiten. Het hele proces werd gefilmd en gedocumenteerd.

Resultaat

Videoverslag

Tijdens de achtste ontmoetingsdag van ETWIE bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen legde videast Alexander Kerkhof uit hoe hij aan de slag ging om de maritieme technieken te borgen in een videoverslag. 's Namiddags werden zijn beelden in avant-première getoond aan de deelnemers van de ontmoetingsdag. Ook tijdens de viering van de dertigste verjaardag van de Scute werd de film vertoond.

Toolbox

Samen met de andere partners ontwikkelt ETWIE een toolbox voor het documenteren, delen en activeren van het erfgoed van vakmanschap, in dit geval het in elkaar steken van een nieuwe mast. Gezamenlijk leren we over de do's en don'ts en verzamelen we tips en tricks in de toolbox om ze te kunnen delen met andere erfgoedorganisaties en -vrijwilligers.

Dankzij deze toolbox zullen vakmensen zelf aan de slag kunnen om hun vakmanschap te borgen en wordt het doorgeven van technieken bevorderd. Tot slot krijgt het rijke immaterieel erfgoed meer zichtbaarheid.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...