contact
MyEtwie
In de kijker

Op zoek naar brandweererfgoed in Vlaanderen

Gepubliceerd op 16/11/2018
Categorie
img_3447

Vorige maand ging het pilootproject rond het brandweererfgoed van start. In Vlaanderen gebeurde er nog maar weinig onderzoek naar dit type erfgoed en graag willen we tot een visie en waardering komen voor dit erfgoed.

Bij het waarderen gaat het niet om het bepalen van de geldelijke waarde van een voertuig of object. Wel worden de historische en maatschappelijke waarden onderzocht. In welke toestand bevindt de wagen zich? Zijn er nog veel van dit type bewaard in Vlaanderen? Is er een associatie met een plaats of een historische gebeurtenis, zoals de brand in de Innovation? Is het een typische wagen voor Vlaanderen in een bepaalde periode? Hebben de huidige brandweerkorpsen nog herinneringen aan deze wagen? Uiteindelijk komen we tot een ‘waardenstelling’ waarbij alle informatie en waarden gebundeld worden en als basis kunnen dienen om beslissingen te nemen op vlak van bewaring, presentatie en restauratie.

Naast het onderzoeken van de collecties in de Brandweermusea van Mechelen en Aalst willen we graag ook het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart brengen: wie heeft nog oude objecten of voertuigen, wie weet iets, welke literatuur is er reeds verschenen, etc.? Al deze informatie hebben we nodig voor het kunnen waarderen van de collecties in Aalst en Mechelen. Bovendien willen we graag de kennis rond het materieel én immaterieel brandweererfgoed verzamelen en delen via onze kennisbank.

Heeft jouw kazerne of zone nog oude objecten en/of wagens? Heb je zelf thuis nog brandweererfgoed (objecten, documentatie, foto- en filmmateriaal, …)? Heb je vragen rond het materiaal dat je bezit of ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan het waarderingsproject? Laat het Sanne weten via sanne@etwie.be.

Samen brengen we het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Waardering brandweererfgoed Vlaanderen (2019)

    Lees meer