contact
MyEtwie
In de kijker

Programma ontmoetingsdag brandweererfgoed Vlaanderen

Gepubliceerd op 21/12/2018
img_3426

In oktober ging het pilootproject ‘Naar een waardering van het brandweererfgoed in Vlaanderen. Casus: Aalst en Mechelen’ van start. Met dit project onderzoeken we de collecties in Aalst en Mechelen, maar brengen we ook het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart. Wie heeft er nog wagens, klein materiaal, helmen of uniformen thuis? Wie heeft een uitgebreide kennis over een specifiek onderdeel van de geschiedenis van de Belgische brandweer en haar erfgoed? Al deze kennis willen we verzamelen en delen zodat er een visie en beleid gevormd wordt over hoe we in de toekomst met dit verleden kunnen omgaan.

Op 24 januari organiseert ETWIE, in samenwerking met de Erfgoedcel Denderland, Hof van Busleyden, De Bardijnen en de Stad Aalst een eerste ontmoetingsdag rond het brandweererfgoed in Vlaanderen. Op deze namiddag nodigen we alle brandweermannen en -vrouwen, erfgoedwerkers als geïnteresseerden in de brandweer en haar erfgoed uit.

Samen willen we het spanningsveld tussen de brandweer en het erfgoedveld aftasten. Wanneer wordt iets erfgoed? Hoe ga je daarmee om? Wat is de betekenis van dit erfgoed voor het verleden en de toekomst?

De ontmoetingsdag gaat door in het Brandweermuseum in Aalst, Industrielaan 23 B, 9320 Erembodegem.

https://brandweermuseum.be/

Programma

12u Ontvangst met broodjeslunch

13u Verwelkoming door Sanne Van Bellingen (ETWIE) en Johan Vencken (Brandweermuseum)

13u30 De verwerving en restauratie van de stoombrandspuit van Beduwé - Pieter Verhoeven (Directeur Karrenmuseum Essen)

In het voorjaar van 2018 schonk Engie Fabricom een stoombrandspuit van de Luikse firma Beduwé aan het museum. Dit 19e-eeuwse voertuig illustreert de gestage overgang van de door paarden getrokken wagen naar gemotoriseerd vervoer. Het vormt een combinatie van een wagen, een stoommachine en een brandweerspuit. De stoombrandspuit kan worden beschouwd als een 'sluitstuk' binnen de collectie van het Karrenmuseum

14u Het verhaal van het Nationaal Brandweermuseum Nederland - Henk de Nooijer (Collectie Nationaal Brandweermuseum)

In Hellevoetsluis bevindt zich sinds de jaren 1960 het Nederlands Nationaal Brandweermuseum. Het behoud en beheer van de collectie wordt bijna volledig verzorgd door vrijwilligers.

https://www.nationaalbrandweermuseum.nl/

14u30 De ‘circle of life’ van het brandweererfgoed

Joost Vanhessche (Fokus 100) over het ‘circuit’ dat het brandweermateriaal aflegt van bij de verwerving en ingebruikname door de brandweer tot het buitengebruikstelling.

Lieze Neyts (Erfgoedcel Zuidwest) over de inventarisatie en de herbestemming van de collecties van de kazernes te Deerlijk en Vichte.

15u Rondleiding in het Brandweermuseum door de vrijwilligers

16u Drink en netwerk

17u Voorzien einde

Inschrijven

Inschrijven is gratis en kan door het invullen van dit formulier. Let op de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven kan tot uiterlijk 18 januari.

Voor vragen kan je terecht bij sanne@etwie.be

Praktisch en carpool

Er is beperkte parkeergelegenheid aan het Brandweermuseum.

Rijdt u graag mee met één van de ETWIE-medewerkers? Dat kan!

- Vanuit Antwerpen (plaats van afspraak: Crowne Plaza Hotel Antwerpen, G. Le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen): 4 plaatsen (contact opnemen via joeri@etwie.be)

- Vanuit Deinze (plaats van afspraak: Carpool E17 Deinze, Steenweg Deinze 31, 9810 Nazareth): 3 plaatsen (contact opnemen via lieselot@etwie.be)

- Vanuit Izegem (plaats van afspraak: Carpool E17 Deerlijk, Vichtesteenweg 65, 8540 Deerlijk): 4 plaatsen (contact opnemen via robin@etwie.be)

- Komt u met de trein? Indien u een seintje geeft, kunnen we u oppikken aan het station van Denderleeuw of Aalst.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Waardering brandweererfgoed Vlaanderen (2019)

    Lees meer