contact
MyEtwie
In de kijker

SIWE-Magazine 57-58 verschenen

Gepubliceerd op 14/02/2013
siwe57_58

Onlangs rolde SIWE-Magazine nr. 57-58 van de persen. Door de recente ontbinding van de vzw is dit wellicht ook meteen het laatste nummer van de periodieke publicatie van SIWE.

In de eerste bijdrage geeft Patrick Viaene een overzicht van de werking rond industrieel erfgoed in ons land in de periode 2009-2012. Dit rapport werd eerder in het Engels opgesteld in functie de 'National Reports 2009-2012' van TICCIH, een mondiaal netwerk rond industrieel erfgoed. Het rapport behandelt zowel de situatie in Vlaanderen, Wallonië als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het biedt een round-up van het algemene beleid rond industrieel erfgoed, de activiteiten van musea en verenigingen, de initiatieven rond monumentenzorg en herbestemming en een overzicht van publicaties. Daarnaast worden in het rapport een aantal recente trends geïdentificeerd en besproken. Daarbij gaat het onder meer om de verruiming van het begrip 'industriële cultuur', het geringe succes van acties rond het behoud van industrieel erfgoed, de populariteit van publieksevenementen rond erfgoed, en het opleven van een aantal erfgoedbranches die vroeger minder actief waren, zoals het watererfgoed en het transporterfgoed.

De tweede bijdrage handelt over het '6de Latijns-Amerikaans Colloquium voor het Behoud van Industrieel Erfgoed', dat in juli 2012 werd georganiseerd in Sao Paulo (Brazilië). SIWE werd uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement en brengt in het SIWE-magazine uitgebreid verslag uit, met een greep uit de meest interessante presentaties en debatten. Een volgende editie zal van 27 mei tot 1 juni 2013 plaatsvinden in Zacatecas (Mexico). Ten slotte brengt het SIWE-Magazine ook een exclusief verslag over het 15de Wereldcongres van TICCIH, dat in november 2012 plaatsvond in Taiwan. Voor de eerste keer in zijn geschiedenis was de plenaire conferentie van TICCIH te gast in een Aziatisch land. Uit het verslag van Patrick Viaene blijkt alvast dat Taiwan een voortrekker is op het vlak van het behoud van industrieel erfgoed. Het hoofdthema van het congres was 'Post-kolonialisme en de herinterpretatie van industrieel erfgoed'. Beide congresverslagen bevatten ook een uitgebreide lijst met relevante publicaties.

Meer informatie over het SIWE-Magazine vind je op www.siwe.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...