contact
MyEtwie
In de kijker

Studiedag: In beeld en geluid. Over de verbeelding van TWI-erfgoed

Gepubliceerd op 19/08/2016
foto1

Technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed spreekt tot de verbeelding! Fotografie, documentaires, film, muziek, romans… TWIE is zonder meer een belangrijke voedingsbodem van verbeelding in heden en verleden waar diverse actoren zich mee inlaten. Om te begrijpen waar die aantrekkingskracht vandaan komt en om de hedendaagse relevantie van dit erfgoed in de kijker te zetten, organiseert ETWIE de studiedag “In beeld en geluid”, die plaatsvindt in het Fotomuseum in Antwerpen op vrijdag 14 oktober 2016.

Deze dag is niet enkel interessant voor fotografen, documentairemakers, en liefhebbers van TWI-erfgoed, maar ook voor musea en ambachters die zelf aan de slag willen gaan en inspiratie willen opdoen.

Programma

9.30u: Onthaal met koffie @ Museumcafé Pixel

10.00u: Verwelkoming door prof. Peter Scholliers (voorzitter ETWIE)

TWIE-verbeelding historisch bekeken

10.10u: Keynote-lezing: Verbeelding en Industrie: een amoureuze relatie? (Patrick Viaene, docent KASK – School of Arts (Hogeschool Gent) en Monumenten- en Landschapszorg/Erfgoedstudies, Faculteit Ontwerpwetenschappen, Uantwerpen)

TWIE-verbeelding vandaag

10.50u: Hoe je verdwenen industrieel erfgoed online terug op de kaart zet (Bart Vanacker, fotograaf hullabaloo.be)

11.15u: korte pauze

11.25u: MNEMOSYNE, of wetenschappelijk erfgoed en verbeelding aan de UGent (Benn Deceuninck, fotograaf Gents UniversiteitsMuseum)

11.50u: Oliver Alex, de DJ aangedreven door machines (Oliver Alex, audiovisueel artiest)

12.15u: vragenronde

12.30u: lunch @ Museumcafé Pixel

13.30u: Ambachten en technieken in beeld en praktijk (workshop door Wendy van Wilgenburg, directeur van het Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam)

15u: Première van Meerpaal (nieuwe productie van visueel artiest Oliver Alex, over het erfgoed in de Antwerpse haven en ingenieur Albert Himler)

15.30u: Conclusie (Tijl Vereenooghe en Joeri Januarius, ETWIE)

15.45u: Afsluitend drankje en mogelijkheid tot vrij bezoek Fotomuseum

Meer weten over de inhoud van de lezingen? Lees dan snel de korte inhoud.


Praktisch

De studiedag vindt plaats op vrijdag 14 oktober 2016 in het Fotomuseum in Antwerpen (Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen). Je kan inschrijven voor een hele dag (15 euro per persoon, inclusief broodjeslunch/10 euro voor studenten) of voor een halve dag (10 euro per persoon, inclusief broodjeslunch/5 euro voor studenten).

Inschrijven voor dit evenement kan niet meer.

Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Verwante gemeentes

Google Maps laden ...