contact
MyEtwie
In de kijker

Symposium 'Asbest blootgesteld. Museum best practices'

Gepubliceerd op 01/11/2021
Categorie
asbestverwijdering_warheritageinstitute_geenattributie

Op maandag 6 december organiseert het War Heritage Institute een studienamiddagdag over gevaarlijk erfgoed in collecties. Dit gebeurt naar aanleiding van het verplaatsen en tentoonstellen van militaire museumobjecten die volledig uit asbest zijn geproduceerd. De cultureel-erfgoedsector is de laatste jaren heel actief geweest in het sensibiliseren rond de problematiek van gevaarlijk erfgoed. Ondertussen zijn we zelf begonnen aan de tweede fase van ons asbestproject. Eén van de partners in dat project is het War Heritage Institute in Brussel. Onder meer brandwerende uniformen met asbestvezels, gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog, worden er tentoongesteld. Deze uniformen zijn verpakt in 100 procent stofdichte vitrines met de nodige signalisatie voor het publiek. Het War Heritage Institute deelt graag z'n expertise omtrent het verplaatsen of tentoonstellen van dit schadelijke, asbesthoudende erfgoed tijdens deze studienamiddag.

Programma

11:45 Welkomstdrankje en hapje

13:00 Opening Directeur Michel Jaupart, WHI.

13:10 Gevaarlijk erfgoed in erfgoedinstellingen: een stand van zaken (dr. Joeri Januarius, coördinator ETWIE)

13:30 Historische toelichting gebruik nieuwe wapens in WOI: vlammenwerpers en asbest (Mathieu Willemsen, conservator vuurwapens, Nationaal Militair Museum)

13:50 Technisch vernuft voor vitrines met asbestobjecten, van ontwerp tot realisatie (Walter Minnaert, ontwerper designstudio WHI en Jurre Biemans en architect Ben Schepens, Bruns bv.)

14:10 Asbestwerf in een museum - conserveren, niet verwijderen - Plan van aanpak (Luk Dekeyser, Julien Meurant, Viabuild nv)

PAUZE

14:30 Asbest in de collectie uniformen & uitrusting WOI, voorbereiding verplaatsing asbestobjecten, het tentoonstellen en veilig bewaren (Ilse Bogaerts, diensthoofd collecties en restauratie-ateliers:textiel, iconografie, faleristiek, WHI en Peter De Groof, textielrestaurator, WHI)

14:50 Asbest in de collectie geschiedenis van de wetenschappen (dr. Kristel Wautier, coördinator collectiebeleid en collectiebeheerder 'Geschiedenis van de Wetenschappen', GUM - Gents Universiteitsmuseum)

15:20 Q & A

15:30 Besluiten - Slotwoord: ICOM BELGIUM

15:40 Mogelijkheid tot begeleide museumrondleiding: asbestvitrines WOI, expo 'Oorlog, bezetting, bevrijding'. (inschrijving verplicht)

17:00 Einde van de studiedag.

Praktisch

  • Wanneer? Maandag 6 december 2021

  • Waar? War Heritage Institute, Forum Bordiauhal, Jubelpark 3, 1000 Brussel

  • Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht via Ilse Bogaerts. Het CST zal door de organisatie worden gecontroleerd.

Titel Auteur Jaar
Asbest is ook erfgoed Pieter NEIRINCKX 2019 Bekijk de publicatie
Gevaarlijk erfgoed! Asbest en industrieel erfgoed: een korte stand van zaken in Vlaanderen Joeri JANUARIUS 2019 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...