contact
MyEtwie
In de kijker

Textielerfgoed bij heemkundige kringen

Gepubliceerd op 31/08/2023
Categorie
textiel_terri-bleeker-unsplash_geenattributie_ETWIE
Foto: Garens, Terri Bleeker

Spinnewielen, naaimachines, textielhandboeken, vilten hoeden, stalenboeken, handwerktijdschriften en wollen breiwerk. Allemaal ooit rijkelijk aanwezig in de Vlaamse huizen, onderwijs en bedrijven, maar wat rest er ons vandaag nog van dit textielerfgoed? Wat wordt er in jouw vereniging nog bewaard?

Begin 2020 ging het netwerk rond textielerfgoed in Vlaanderen van start onder coördinatie van ETWIE. Samen met musea, archieven en erfgoedbibliotheken maken we in verschillende fasen een veldtekening waarbij duidelijk moet worden wat textielerfgoed is, wie iets kan, wie iets weet en wie iets heeft.

Histories wil samen met ETWIE en het textielerfgoed bij heemkundige kringen, niet-erkende archieven en andere organisaties meenemen in dit verhaal. Zo breiden we het netwerk rond textielerfgoed geleidelijk uit en maken de veldtekening vollediger.

We vragen je om de bevraging in te vullen voor 1 oktober. Zo krijgen we een zicht op welk textielerfgoed er is, waar het bewaard wordt en wat jullie noden zijn.

Een vraag? Mail gerust naar sanne@etwie.be