contact
MyEtwie
In de kijker

Tools, literatuur en video's over asbest

Gepubliceerd op 17/01/2022
Categorie
asbestverwijdering_warheritageinstitute_geenattributie

Intro over asbest

Van wondermiddel tot genadeloze doder. Asbest is in ons land gebruikt in wel duizenden toepassingen, voornamelijk gelinkt aan de bouwsector. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. De stof is namelijk zeer kankerverwekkend. Maar een verbod betekent niet dat asbesttoepassingen niet langer bestaan. Door de diversiteit aan toepassingen vind je asbest ook terug in museumcollecties.

Asbestveilig werken moet dan ook verankerd worden in de cultureel-erfgoedsector. Asbestkenner Peter Loockx van ETWIE doet in onderstaande video de geschiedenis van het gebruik van asbest in België uit de doeken en legt uit waarom het gevaarlijk is, hoe je het herkent en hoe je er op een veilige manier mee omgaat.

Eigenschappen van asbest

Om asbest te herkennen moet je weten waarvoor het wordt gebruikt. Fabrikanten gebruiken asbest doorheen de jaren doelbewust om producten te vervaardigen met bepaalde eigenschappen. Asbest, ook wel 'het mineraal met de duizend gebruiken' genoemd, heeft namelijk erg diverse en nuttige eigenschappen. Deze handige, downloadbare chart geeft een overzicht van die vele eigenschappen van asbest.

  • De meest gekende eigenschap is de hittebestendigheid van asbest.

  • Maar asbest is ook elektrisch of akoestisch isolerend en bestand tegen zuren of logen.

  • Daarnaast wordt asbest gebruikt in lijm of verf als adhesieversterkend middel of als vulmiddel in kunststoffen.

  • Als bindmiddel verhoogt het asbest de duurzaamheid van de producten of de slijtvastheid als frictiemateriaal.

  • En door de microscopisch kleine vezelstructuur vormt asbest een fijnmazige filter.

Voorbeelden van asbesttoepassingen

asbestos dust
Foto: Detail van asbeststof (bron: pixabay)

Op de nieuwe chart voor asbestherkenning zie je bij elke eigenschap een aantal voorbeelden van bijbehorende asbesttoepassingen staan.

We zien de gesponnen of geweven asbesttoepassingen, waarbij de draad of de stof uit ongeveer 90% asbest bestaat. Asbestkoorden vinden we vaak terug als dichtingskoord of als omwikkeling rond elektriciteitsdraad.

Een andere asbesttoepassing is het asbestpapier, -karton of -vilt, waarbij de pulp vaak wordt vermengd met asbestafval van de asbestweverijen.

Door hoge concentraties asbest toe te voegen aan papier worden asbestfilters vervaardigd.

In het begin van de 20e eeuw, bij de opkomst van de kunststoffen zoals bakeliet, plastiek of eboniet (harde gummi), wordt asbest gebruikt als een ideaal vulmiddel voor de nieuwe materialen.

bakeliet - zekeringen
Foto: bakeliet zekeringen - Industriemuseum (collectie Etwie)

Door asbest toe te voegen, verhoogt de kwaliteit van een product en wordt een product elektrisch isolerend of hittebestendig zoals de bakelieten stoppenkasten (van Vynckier) of asbakken.

Maar ook als bindmiddel in gips of klei kan asbest gebruikt worden. In de witte gipsen leidingisolatie in kelders of zelfs in oude kleien pijpenkoppen kan asbest toegevoegd worden.

Naast in gips en klei wordt asbest ook gebruikt als bindmiddel in (buiten)verf, pek of mastiek, zelden met het blote oog zichtbaar.

De meest gekende toepassing is uiteraard asbestcement in alle mogelijke vormen: van dakleien, golfplaten en grijze schoorsteenpijpen tot keukenkasten, designtuinstoelen (Willy Guhl) en bloembakken.

De meest voorkomende asbesttoepassing is de dichting, pakking of joint in allerlei toestellen of installaties.

Asbesttoepassingen in beeld

Onderlegger_asbest_collectieindustriemuseum_etwie
Foto: Onderlegger van asbest, collectie Industriemuseum
asbest filter
Foto: witte asbestfilters - jenevermuseum (collectie Etwie)
kleipijpen asbest
Foto: asbestpijpen in de catalogus (1920-1935) van Pijpenbakkerij De Bevere uit Kortrijk ( PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen)
asbest mastiek
Foto: asbest mastiek - MOT Grimbergen (collectie Etwie)
asbestcement broedstoof
Foto: asbestcement wanden aan broedstoof - Industriemuseum (collectie IM)
asbest pakking
Foto: asbestpakking - Jenevermuseum © Etwie
asbest lint
Foto: geweven asbestlint - Jenevermuseum (collectie Etwie)

Literatuurstudie over asbest

Chart voor asbestherkenning

De chart geeft een overzicht van de eigenschappen van de asbest.

  1. De eerste tabel op de chart combineert meerdere asbesteigenschappen en duidt op een verhoogd risico op de aanwezigheid van asbest.

  2. De tweede tabel toont de asbesttoepassingen die kunnen worden verwacht bij de verschillende eigenschappen.

Titel Auteur Jaar
Asbest in je erfgoedcollectie Joeri JANUARIUS, Peter LOOCKX, Donna MORREN 2022 Bekijk de publicatie
Christiane Thijs. Een biografie Johan DE VOS 2022 Bekijk de publicatie
Gevaarlijk erfgoed! Asbest en industrieel erfgoed: een korte stand van zaken in Vlaanderen Joeri JANUARIUS 2019 Bekijk de publicatie
Gevaarlijk erfgoed! Fase 1: een onderzoek naar consolidatie van asbesthoudend materiaal in erfgoedobjecten Stefanie BAUVOIS, Romy RUIGROK, Sanne WYNANTS 2021 Bekijk de publicatie
Gevaarlijk erfgoed! Fase 2: het ontwerpen van een verpakking voor asbesthoudende erfgoedobjecten Stefanie BAUVOIS, Romy RUIGROK, Sanne WYNANTS 2021 Bekijk de publicatie
Het superproduct. Een zoektocht naar asbestvezels in bakeliet. Steven DE KEYSER 2021 Bekijk de publicatie