contact
MyEtwie
In de kijker

UA zet wetenschappelijke instrumenten in de kijker

Gepubliceerd op 03/05/2018
polarimeter

Tijdens een feestelijke contactnamiddag opende gisteren aan de Universiteit Antwerpen de nieuwe tentoonstelling 'Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19e en 20e eeuw'. In 2017 ontving de Universiteit Antwerpen een collectie wetenschappelijke instrumenten uit het Gevaert-archief, waaronder enkele microscopen van Lieven Gevaert zelf, densiteitsmeters, een oppervlaktespanningsmeter en een viscositeitsmeter. Samen met instrumenten uit het voormalige Antwerpse Rijksontledingsledingslaboratorium en een bijzondere negentiende-eeuwse polarimeter uit het apothekerslaboratorium Van Melckebeke maken de instrumenten uit het Gevaert-archief de tentoonstelling uit.

Deze expo past in het Project Academisch Erfgoed van de UA, gestart in 2017. De inventarisatie en ontsluiting van objecten die gebruikt zijn voor onderzoek en onderwijs staan centraal: biologische preparaten, stenen en mineralen, herbaria, computers, geografische kaarten en wandplaten, medische toestellen en kristalmodellen, aangevuld met materiaal verworven door professoren zelf. De laatste jaren is vooral prof. Marc Demolder actief wetenschappelijke instrumenten aan het verzamelen. Projectmedewerker Daniël Ermens: "De collectie wetenschappelijke instrumenten aan de Universiteit Antwerpen toont niet alleen de geschiedenis van de technologie vanaf de late negentiende eeuw, maar ook de rol van Antwerpen als kenniscentrum." In de toekomst worden al deze objecten bovendien online ontsloten.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 april 2019 op de Groenenborger Campus van de Universiteit Antwerpen. Recent verscheen in Tijd-Schrift een artikel van Daniël Ermens, Tom Deneire en Marc Demolder over het academisch erfgoed aan de Universiteit Antwerpen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...