contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: patisserie Bloch

Gepubliceerd op 21/10/2020
Categorie
img_2531

De ETWIE-Kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Ellen Ryckx, kennismedewerker in het Huis van Alijn, haar favoriete item uit de kennisbank.

De keuze van Ellen Ryckx

Gekozen item:

Een stukje Gents cultureel en culinair erfgoed: patisserie Bloch. Een fikse portie bedrijfserfgoed én bakkerijerfgoed!

Waarom:

In de collectie van het Huis van Alijn worden allerhande gebruiksvoorwerpen van banketbakkerij en patisserie Bloch bewaard. Bij objecten horen vaak verhalen, net deze verhalen geven een voorwerp een andere betekenis. In het geval van de familie Bloch, die de bakkerij generatie na generatie uitbaatte, is dat wel een heel bijzonder verhaal.

Wat is het:

Na 110 jaar sloot in 2008 de banketbakker-patisserie Bloch haar deuren. De zaak Bloch was een Gents monument, gelegen op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat. Met de sluiting van deze zaak viel voor veel vaste klanten een traditie weg.

Een deel van de gebruiksvoorwerpen uit de bakkerij werden opgenomen in de collectie van het Huis van Alijn: koffietasjes, dessertbordjes, bestek, bakvormen, zilveren kannetjes en ijscoupes, maar ook koelboxen in diverse formaten. Ook Gentenaars konden destijds een Bloch-voorwerp bemachtigen als souvenir.

Foto: collectie Huis van Alijn.

Een Blochtasje was voor velen immers niet zomaar een tasje. Naast een functionele of materiële waarde hebben deze voorwerpen vooral een emotionele waarde. Bij veel klanten roept een eenvoudig gebruiksvoorwerp uit de zaak of een bepaald gebakje een herinnering op. Vaak een gewone gebeurtenis uit het dagelijks leven zoals een wekelijks bezoek voor koffie en gebak. Of een wandeling met de hond met als eindbestemming: vers brood van bakkerij Bloch. En nee, dat brood werd nooit gesneden. Bloch was veel meer dan een bakkerij, het was een geliefde ontmoetingsplaats in Gent. Enkele serviesstukken van Bloch zijn binnenkort te bezichtigen in de nieuwe permanente museumopstelling in het STAM.

De authentieke recepten zijn terug te vinden in de recepten- en bakboeken van Stefan Elias, jarenlang de rechterhand van Jacques Bloch. Hierbij geldt vooral één gouden regel: houd je aan de juiste verhoudingen van de recepten.

Voor wie interesse heeft in de familiegeschiedenis is er een boeiende publicatie hierover na te lezen. Het gaat meer specifiek over de moeilijkheden die hun pad kruisten als Joodse familie in de vorige eeuw. Dit bewogen verhaal kan je ontdekken in Het verhaal van de familie Bloch : een Joodse patissier op de vlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een mooie en vlotte optekening door Tina De Gendt en Karel van Keymeulen, over de keuzes van verschillende familieleden en hoe deze hun toekomst bepaalden. En mede ook door hun doorzettingsvermogen de toekomst van de legendarische zaak na de Tweede Wereldoorlog.

Wie vooral de geur en de pure smaak van het brood en gebak heeft gemist: sinds 2015 is Bloch terug met onder meer een foodtruck die je af en toe kan aantreffen aan het Gentse Sint-Pietersstation. En nog beter nieuws: sinds dit jaar kan je opnieuw terecht in een Bloch winkel. De nieuwe winkel is gevestigd in de Sint-Pietersnieuwstraat, vlakbij Kunstencentrum Vooruit. Hier is terug het authentieke en diverse aanbod te verkrijgen.

Het assortiment en alle verkooppunten kan je terugvinden op de website www.bloch1899.be.

Foto: collectie Huis van Alijn

Eerder verschenen in deze reeks:

? Torenverplaatsingsmuseum Bocholt
? Retrotheek Nieuwerkerken
? Collectie Torck
? Bezoekerscentrum Jules Destrooper in Lo
? Het TWI-erfgoed van de gemeente Anderlecht
? Scheepvaart, scheepsbouw en -scheepsrestauratie
? Watergebonden erfgoed
? Bakovens
? Bakstenen
? Keramiekerfgoed van Boch
? Papiermolen van Herisem
? Museum 'Hier brandt de lamp'
? Drukkerijmuseum van de Koninklijke bibliotheek
? Cementrustiek
? Microscopen
? Elektriciteit
? Keukengerei
? Hôpital Notre-Dame à la Rose
? Een servies van Sabena
?
Site Langerbrugge

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...