contact
MyEtwie
In de kijker

Van avegaar tot zoolmes: vormingsnamiddag over het erfgoed van de klompenmaker

Gepubliceerd op 26/07/2015
klompenerfgoed
Foto: Klompenmuseum Laakdal, foto: ETWIE

In heel wat (lokale) erfgoedcollecties in Vlaanderen bevindt zich materiaal met betrekking tot de klompenmakerij. Door het verdwijnen van het klompenmakersambacht, komt echter ook de kennis over dit boeiende erfgoed onder druk. Vaak weten erfgoedbeheerders niet meer welke werktuigen tot de uitrusting van de klompenmaker behoorden, en/of hoe dit gereedschap precies werd gebruikt.

Tijdens een vormingsnamiddag op zaterdag 7 november in het MOT in Grimbergen kunnen erfgoedbeheerders hun kennis over het (roerend) klompenerfgoed bijspijkeren. Aan de hand van de collectie van het museum kom je alles te weten over het gebruik van de verschillende handwerktuigen. Ook wordt toelichting gegeven over het machinale klompenmaken en het papieren erfgoed van de klompenmakerij. Verschillende klompenmakers zullen aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden.

Heb je een (deel)collectie rond de klompenmakerij in je museum? Wil je hier graag meer over weten of wil je je eigen kennis erover delen? Schrijf je dan in voor deze gratis vormingsnamiddag! Tijdens deze dag zal ook een nieuwe portaalsite rond het klompenerfgoed in Vlaanderen voorgesteld worden.

Deze vormingsnamiddag vindt plaats op zaterdag 7 november in het MOT (Guldendal 20, Grimbergen). Ontvangst met broodjes vanaf 12u. De vorming start om 13u en eindigt om 16u30/17u. Deelname is gratis. Inschrijven via tijl@etwie.be of hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be.

Organisatie: ETWIE, Heemkunde Vlaanderen, het MOT, Klompenmuseum Laakdal, Folkloregroep De Klomp De Klinge.