contact
MyEtwie
In de kijker

Van Mercator tot GIS

Gepubliceerd op 14/11/2014
modernecartografie

In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas opende vandaag de nieuwe afdeling 'Moderne Cartografie'. Na de opening vorig jaar van de afdeling 'Oude Cartografie', rond de figuur van Mercator en zijn vermaarde globes, kaarten en atlassen, wordt in het museum nu dus ook de link gelegd met het heden.

De bezoeker ontdekt in de nieuwe afdeling onder meer een klein depot met meetinstrumenten uit de 20ste eeuw. Een aantal documentaires illustreren de evolutie in het maken van kaarten, navigatie, GPS, GIS, 3D en Remote Sensing. Een uitgebreid lokaal geoloket toont diverse toepassingen van Geografische Informatiesystemen. Op een groot aanraakscherm kan je de evolutie van het (stedelijk) landschap, de klimaatkaart, de bebossing, de luchtkwaliteit en diverse aspecten van het klimaat in Vlaanderen bekijken. Tenslotte illustreren vier films van de ESA het nut van satellietmonitoring van de aarde. Bruiklenen van kaarten en meetinstrumenten zijn afkomstig van het Nationaal Geografisch Instituut, het MAS in Antwerpen en het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent.

De opening van de nieuwe afdeling bood ook een uitgelezen kans om de unieke Lafreri-atlas aan het grote publiek te tonen. Deze atlas bestaat uit 94 zeldzame oude kaarten in een perkamenten kaft. De meest recente kaarten dateren uit 1567, wat van de atlas één van de vroegste Italiaanse samengestelde atlassen maakt. De Lafreri-atlas werd in 2013 op de Vlaamse Topstukkenlijst geplaatst.

http://musea.sint-niklaas.be/mercator

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...