contact
MyEtwie
In de kijker

Van telraam tot zakrekenmachine De geschiedenis van rekenhulpsystemen, verteld aan de hand van de verzameling van drie verzamelaars. In de verzameling van Serge Devidts

Gepubliceerd op 10/02/2023
Categorie
detailHP_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Detail rekenmachine HP, collectie Serge Devidts, foto ETWIE

Lange tijd bestonden rekenlinialen en mechanische rekenmachines naast elkaar. Dat veranderde wanneer omstreeks het midden van de 20ste eeuw de elektronische rekenmachine ontwikkeld werd voor commercieel gebruik. Maar hoe werd de stap gezet van rekenmachines die gebruik maken van tandwielen naar microchips?

anita_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Anita, collectie Serge Devidts, foto ETWIE

De elektronische rekenmachine ontwikkelde zich verder uit het gebruik van elektronen- of radiobuizen. Elektronenbuizen werden gebruikt voor onder andere radio’s, televisies en radarsystemen. De eerste elektronische ‘rekenmachines’ bestonden uit ca. 18000 elektronenbuizen en vulden hierdoor een hele kamer, en was er nog eens zo een kamer nodig voor de koeling van deze elektronenbuizen. Eén van de bekendste rekenmachines die gebruik maken van elektronenbuizen is de Colossus, de ‘computer’ gebruikt voor het ontcijferen van de Enigma-machine in WOII. De eerste commerciële rekenmachine, de Anita van Sumlock / Bell Punch Company bevatte bijna 150 elektronenbuizen.

detail_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Transistor, collectie Serge Devidts, foto ETWIE

Elektronenbuizen voor het gebruik in rekenmachines en de eerste computers waren echter niet betrouwbaar, duur en hun grootte maakten ze niet gebruiksvriendelijk. Bovendien gingen er frequent buizen of delen kapot, waardoor het onderhouden en vervangen van onderdelen een voltijdse taak was. De zoektocht werd dus verdergezet.

De elektronenbuis werd uiteindelijk door de Bell Telephone Company vervangen door een transistor. Al in de jaren 1930 onderzocht Bell alternatieven voor de elektronenbuis. Dergelijke transistor was vele malen kleiner dan een elektronenbuis, waardoor rekenmachines compacter werden. Daarnaast waren transistors ook betrouwbaarder en goedkoper, waardoor ze snel hun plek veroverden in de wereld van de eerste computers en rekenmachines.

chip_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Chip, collectie Serge Devidts, foto ETWIE

Het kleiner maken van de rekenmachines zette zich nog verder door verschillende transistors onder te brengen op één schijfje silicium, de zogenaamde geïntegreerde schakeling of integrated circuits, ons ook bekend als een chip. Nog later zorgde de microprocessor van Intel voor nog kleinere elementen waardoor rekenmachines op zakformaat of zelfs als horloges konden gemaakt worden.

Aan het begin van de jaren 1960 kostte een elektronische rekenmachine zoals de Anita nog evenveel als een doorsnee personenwagen. Een paar decennia later was deze prijs zodanig gezakt zodat iedereen zich een zakrekenmachine kon aanschaffen. Hierdoor raakten de mechanische rekenmachines en allerhande rekenlinialen in onbruik. Slechts een handvol verzamelaars bewaren dit erfgoed én de kennis hieromtrent in Vlaanderen.

In de verzameling van Serge Devidts

Serge omschrijft zichzelf als een typische verzamelaar, die vooral leergierig is en benieuwd. In zijn verzameling legt hij de focus op elektronische rekenmachines tot de eeuwwisseling. Naast rekenmachines heeft Serge ook nog een indrukwekkende verzameling meetapparatuur. Verzamelen is voor hem een manier om ‘een stukje erfgoed in kaart te brengen’. Hij heeft altijd al iets gehad met cijfers. Zoals dat gaat met verzamelingen, startte ook Serge zijn collectie op een rommelmarkt. 25 jaar geleden stootte hij op een naar eigen zeggen charmant exemplaar. Ondertussen groeide zijn verzameling spectaculair aan tot zo’n 5000 rekenmachines.

Elektronische rekenmachines zijn de voorlopers van de hedendaagse computers. De technologische ontwikkeling dat zich binnenin een toestel afspeelt is voor Serge uitermate boeiend. De kennis die hij hiervoor nodig heeft, vindt hij online, door contact te leggen met collega-verzamelaars van over de hele wereld en literatuur.

component_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Geïntegreerde componenten, collectie Serge Devidts, foto ETWIE
pulsar_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Pulsar rekenhorloge, collectie Serge Devidts, foto ETWIE
friden_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Elektronische rekenmachine Friden, collectie Serge Devidst, Foto ETWIE
ti_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Elektronische rekenmachine uit de collectie van privéverzamelaar Serge Devidts.
Olivetti_collectieSergedevidts_fotoETWIE
Foto: Rekenmachine Olivetti, collectie Serge Devidts, foto ETWIE
hp_collectiesergedevidts_fotoETWIE
Foto: Interieur van een HP rekenmachine, collectie Serge Devidts, foto ETWIE
nixietubes_collectiesergedevitdst_fotoETWIE
Foto: Nixie tubes, collectie Serge Devidts, foto ETWIE

De verzameling van Serge in beeld

Vlaanderen kent een groot aantal privéverzamelaars, waaronder een aantal verzamelaars van rekenhulpmiddelen en -machines. Zij zijn bij uitstek de personen met de grootste technische kennis over de werking van deze objecten en hun geschiedenis. De meeste kennis vind je immers terug bij zij die gepassioneerd bezig zijn met het erfgoed. De kennis van deze verzamelaars willen we in beeld brengen en borgen voor de toekomst.

In een reportage brengen Serge Devidts, Dirk Standaert en Cris Van De Velde, drie verzamelaars van rekenhulpmiddelen, de historische stukken weer tot leven. Ze brengen hun meest markante stukken voor het voetlicht en vertellen ook waarom ze verzamelen, welk aspect van het rekenen hun aantrekt en hoe ze hun technische kennis vergaren.

Benieuwd naar de verzameling van Serge Devidts?

Neem een kijkje op zijn website!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...