contact
MyEtwie
In de kijker

Vorming: de jeneverstokerij(en) van... Oost-Vlaanderen

Gepubliceerd op 19/09/2019
vorming_jeneverstokerijen

Het Jenevermuseum, Histories, Heemkunde Oost-Vlaanderen en ETWIE slaan de handen in elkaar voor het participatief onderzoeksproject 'Oost-Vlaamse jeneverstokerijen'. Doel is om samen met lokale onderzoekers de historische jeneverstokerijen in de provincie beter in kaart te brengen.

De aftrap wordt gegeven met een speciale vorming op maandag 4 november 2019 in de beschermde landbouwstokerij Van Damme in Balegem.

Waarom jenever?

Jenever is dé sterkedrank van de Lage Landen. We zijn er best wel trots op. Maar achter dit product schuilt een boeiend verhaal dat bovendien in onze eigen omgeving is ontstaan.

Tijdens de vorming gaan we kort in op wat de jeneverproductie in Vlaanderen inhield tijdens de 19e eeuw. Welke evoluties zijn vast te stellen? Hoe moeten we gegevens in een ruimer kader begrijpen?

Daarna willen we handvaten aanreiken om zelf op zoek te gaan naar wie er stookte en wat er dan juist gestookt werd. Welke bronnen kan je aanwenden om die geschiedenis stuk voor stuk bloot te leggen? En hoe ga je er dan juist mee aan de slag?

Doelgroep

Dit is een cursus voor iedereen met interesse in het verhaal van het stoken van sterkedrank in de omgeving. We hopen dat je je na de cursus wilt verdiepen in het nog onbekend verhaal van een jeneverstokerij. Lesgever is Davy Jacobs (Jenevermuseum Hasselt).

Praktisch

Datum en locatie: maandag 4 november 2019 van 18 tot 22 uur bij Stokerij Van Damme, Issegem 2, 9860 Balegem (Oosterzele).

Deelnemen kost 5 euro. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet vooraf worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘ cursus jenever + naam deelnemer’.

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop(s) via het inschrijvingsformulier hieronder of op de pagina www.historiesvzw.be. Wanneer de maximumcapaciteit (25 deelnemers) bereikt wordt, krijgen personen die actief willen meewerken aan het project van Oost-Vlaamse jeneverstokerijen de voorkeur.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste of hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 015 80 06 37.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...