contact
MyEtwie
Actor

Stokerij Van Damme

  • Bedrijf
  • Site

In 1862 richtte landbouwer Henri De Backer op zijn vierkantshoeve in Balegem (Oosterzele) een jeneverbranderij op. Door het huwelijk van De Backers dochter ging de stokerij in 1885 over naar de familie Van Damme, met wie de Balegemse jenever van dan af verbonden zou worden. In 1898 werd de oude stokerij vervangen door een splinternieuwe stoomstokerij. De stoommachine werd gebouwd door het Gentse bedrijf Le Phoenix, terwijl de stoomketel vervaardigd werd door de Chaudronnerie Louis Fassin, eveneens uit Gent. De installatie is, op enkele apparaten na, nog steeds in gebruik.

Tegenwoordig is Van Damme de laatste warme landbouwstokerij in de Benelux. In 2010 werd de stokerij als monument beschermd. Naast de stokerij zelf werden ook de toestellen, de bijhorende hoeve, de kasseiweg en de boomgaard beschermd. Intussen kreeg een gedeelte van de vierkantshoeve een herbestemming als bed&breakfast en werd er ook een koffiehuis ingericht.

Stokerij Van Damme draagt sinds begin 2014 het authenticiteitslabel 'Handmade in Belgium' voor ambachtelijke ondernemers.

Informatie over het archief van de stokerij is beschikbaar in Archiefbank Vlaanderen.

Thema's

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...