contact
MyEtwie
In de kijker

Wetenschap zet de Toon

Gepubliceerd op 16/10/2013
wetenschap-zet-de-toon2

Vorige week opende in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (UGent) de tijdelijke tentoonstelling 'Wetenschap zet de Toon', waarop je meer te weten komt over geluid en muziek en de invloed van de wetenschap hierop.

De tentoonstelling staat stil bij de natuurkundige basisprincipes zoals trillingen, frequenties, resonantie... Ze laat ook zien hoe en waar deze principes gebruikt worden in de (hedendaagse) muziekwereld en slaat de brug naar de dieren- en plantenwereld. 'Wetenschap zet de Toon' is meteen ook de eerste tentoonstelling die wordt georganiseerd door het samenwerkingsverband 'Gentse Universitaire Musea'. Tijdens de opening bevestigde Anne De Paepe, de kersverse rector van de Universiteit Gent, dat het de bedoeling is om het nieuwe, geïntegreerde universiteitsmuseum klaar te hebben in 2017, het jaar waarin de Gentse universiteit zijn 200ste verjaardag viert. Volgens cultuurschepen Annelies Storms zet de locatie van het nieuwe universiteitsmuseum, in het Kunstenkwartier, de deur ook open voor een intensievere samenwerking met de Gentse stedelijke musea.

Hoe maken dieren gebruik van dezelfde natuurkundige principes voor de productie van geluid en waarom? Hoe produceren en observeren dieren geluid? Welke houtsoorten worden gebruikt bij de bouw van muziekinstrumenten? Hoe veranderden onze muziekinstrumenten door de jaren heen en wat leert de niet-westerse wereld ons over het ontstaan en gebruik van muziek? Het zijn maar enkele van de vragen die aan bod komen in deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Op zondag 24 november opent het museum de deuren ook in het kader van de 3de editie van de Dag van de Wetenschap. Tijdens dit wetenschapsfeest kan je ook deelnemen aan een workshop met de EMS Synthi 100 van het Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek (IPEM). Van deze legendarische analoge synthesizer werden destijds slechts een vijftigtal exemplaren gebouwd. IPEM beschikt sinds 1979 over het enige exemplaar in Belgi├ź.

De tentoonstelling 'Wetenschap zet de Toon' loopt tot 28 mei 2014 in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Meer informatie over de tentoonstelling en de randactiviteiten vind je op sciencemuseum.ugent.be/muziek.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...