contact
MyEtwie
Project
Cover Hier wordt gewerkt
Ga naar

ETWIE presenteert: een kinderboek! (2021)

Om de interesse over technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed te wekken bij kinderen, publiceerde ETWIE in 2021 een prentenboek. Tien boeiende panorama's loodsen de jongste lezers langs de haven, textielfabriek, steenbakkerij en veel meer.

Project in het kort

  • Titel: Hier wordt gewerkt! Een zoek- en kijkboek doorheen ateliers

  • Partners: Gunter Segers en Pelckmans Uitgevers

  • Looptijd: 2021

  • Budget: Structurele werking ETWIE

  • Contactpersoon: lieselot@etwie.be

Doel

Er was eens… een wild idee: wat als we ons met al dat technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed ook eens tot de jonge lezertjes zouden richten? Jong geleerd, oud gedaan, weet je wel. De reacties zijn meteen positief en enthousiast, en algauw staan alle ETWIE-neuzen in dezelfde richting: het wordt een prentenboek.

Met de tien boeiende panorama's willen we de verdwijnende ambachten en vergeten beroepen in leven houden en meenemen naar de toekomst. De kennis en kunde van vakmensen behoren namelijk tot ons cultureel erfgoed. De woelige werkplekken, machines en gereedschappen van weleer (en van vandaag) spreken tot de verbeelding, van smeedhamer over graanzuiger tot spinnewiel.

“Prijkt sinds vandaag in mijn boekenkast. Ongelooflijk hoeveel ik al heb geleerd. En dat zonder één woord nodig te hebben! Mooi werk!”

Floortje Vantomme, Coördinator Jeugd bij Natuurpunt

Aanpak

Marktverkenning

De eerste stap naar het prentenboek is de marktverkenning: welke soortgelijke prentenboeken bestaan er al? Welke tekenstijl vinden we tof? Welke illustratoren, auteurs en uitgeverijen vinden we interessant? Zelfs de Kringwinkel ontsnapt niet aan ons bezoek. Daar vinden we bijvoorbeeld ‘Mike Mulligan and his steam shovel’.

Offertevraag

Omdat ETWIE verbonden is aan het Autonoom Gemeentebedrijf Erfgoed en dus ook aan de Stad Gent, moeten we uitzoeken op welke manier we deze opdracht correct tot een goed einde kunnen brengen. Denk maar aan het opvragen en vergelijken van offertes, het uitschrijven van overheidsopdrachten, het opmaken van bestekken, bestelbonnen en facturen en nog meer van die – voor de leek – complexe procedures.

Na een tweedaagse opleiding in de materie zijn we gewapend en weten we perfect welk soort offerte we moeten opvragen en hoe we opdrachtvereisten moeten formuleren. We gieten onze wensen in een one pager, maken het onderwerp van ons toekomstige kinderboek visueel in een mindmap/woordenwolk, en kloppen met ons idee bij enkele uitgeverijen aan.

Kiezen is verliezen

Met twee van die uitgeverijen gaan we na de verkenningsronde verder in gesprek. We toetsen ideeën af, wonen overlegmomenten bij en bespreken de financiële mogelijkheden.

We moeten bedenken welk type boek het zal worden, welk formaat de voorkeur heeft, welke boodschap we willen meegeven, of we een verhaal voor ogen hebben of een zoekboek, enzovoort. Plots komt er veel meer bij te kijken dan we oorspronkelijk hadden gedacht.

En dan volgt het moeilijkste: kiezen met welke uitgeverij we in zee zullen gaan. We wikken de pro’s en contra’s tegen elkaar af en kiezen uiteindelijk voor Uitgeverij Van Halewyck, dat tijdens het proces wordt overgenomen door Pelckmans Uitgevers. Vooral hun sterke link met het onderwijs lijkt ons een grote meerwaarde.

532323_305_Hoe maak je het_002_

Tekeningen bomvol erfgoed

We kunnen aan het werk! Het streefdoel? Een zoekboek voor kinderen van vier tot zes jaar met tien thematische prenten. Elk van deze tekeningen moet veel erfgoedelementen bevatten met daarnaast ook telkens ”iets bizars”. Als illustrator kiezen we Gunter Segers. Hij verdiende zijn strepen met onder andere de zoekboeken ‘België’ en ‘Sinterklaas’.

We bepalen binnen ETWIE tien thema’s: tien bijzondere werkplekken, fabrieken of ateliers om in beeld te brengen. Per werkplek of thema zorgen we voor een berg aan informatie waarmee de illustrator aan de slag kan zoals een situatieschets, foto’s van werkinstrumenten, machines en eindproducten en heel wat andere elementen die een plekje in de prenten zouden moeten krijgen.

532323_305_Hoe maak je het_005_
Foto: De steenbakkerij. Illustratie: Gunter Segers

“De input komt vooral van onszelf, maar we maken zeker ook gretig gebruik van ons netwerk. Waarom zouden we een prent van een steenbakkerij niet laten nakijken en verbeteren door de kenners zelf in het veld? Heel wat illustraties passeren bijgevolg langs experten uit onze ETWIE-kennisbank waardoor de finale illustraties veel rijker, beter, waarachtiger én relevanter worden.”

Lieselot Cornelis

Resultaat

Na enkele feedbackrondes lag het prentenboek in de zomer van 2021 in de winkelrekken! ‘Hier wordt gewerkt!’ loodst je aan de hand van kleurrijke tekeningen langs verschillende ateliers en werkplaatsen boordevol erfgoed.

532323_305_Hoe maak je het_008

Bestel het boek

Staan jullie te popelen om dit fantastische prentenboek in huis te halen? Gelijk heb je, want het staat garant voor uren ontdekkingsplezier voor de kleine én de grote erfgoedliefhebber!

Stuur een mailtje naar lieselot@etwie.be om het boek te bestellen voor € 15.

Bestel het boek

Nieuwsarchief

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...