contact
MyEtwie
Project
leofoon_ontmoetingsdag_collectieetwie
Foto: Een geslaagde editie van het netwerkmoment met experten in telefonie-erfgoed, collectie ETWIE
Ga naar

Thema's

Netwerkmoment telefonie (2019)

ETWIE hielp Leo De Boeck in 2019 bij de organisatie van een ontmoetingsdag voor telefonieverzamelaars. De Boeck zelf is een gepassioneerd verzamelaar van alles wat met telefonie te maken en beheert het privémuseum 'Leofoon'.

Project in het kort

  • Titel: Netwerkmoment telefonie

  • Partner: Leofoon

  • Locatie: Steenhuffel (Londerzeel)

  • Looptijd: 2019

  • Budget: structurele werking ETWIE

  • Contactpersoon: robin@etwie.be

Doel

Expertise samenbrengen

België telt heel wat telefonieverzamelaars. Sommigen kennen elkaar al, anderen nog niet. Daarom wilde Leo De Boeck alle telefonieverzamelaars voor het eerst samenbrengen. Om het netwerkmoment onder de aandacht te brengen en voor de praktische organisatie, riep hij de hulp in van ETWIE.

Technieken borgen

De ontmoetingsdag vormde voor ETWIE een mooie aanleiding om de aandacht te vestigen op het telefonie-erfgoed. Het borgen van technieken rond het schakelen, het aanleggen van een netwerk,... is namelijk relevant vanuit technisch oogpunt.

Aanpak

Taakverdeling uitwerken

In overleg met Leo werd een taakverdeling uitgewerkt. Hij nam de uitwerking van de bijeenkomst voor zijn rekening: locatie, catering, sfeer en gezelligheid. ETWIE volgde het administratieve luik grotendeels op:

  • uitnodigingen opmaken en versturen,

  • telefonieverzamelaars aanschrijven en informeren over de bijeenkomst,

  • opvolgen wie komt en wie niet…

Persbericht verspreiden

Toen bleek dat de ontmoetingsdag niet alleen Vlamingen en Walen lokte, maar ook internationale belangstelling genoot met inschrijvingen uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, stelde ETWIE op vraag van Leo een persbericht op.

ontmoetingsdag_telefonie_etwie

Resultaat

Internationaal netwerkmoment

De ontmoetingsdag lokte ruim veertig deelnemers, de eerste keer dat experten uit binnen- en buitenland elkaar troffen. Het werd een informele, losse ontmoeting zonder sprekers of presentaties. Netwerken stond centraal, voor ETWIE het uitgelezen moment om de spelers rond telefonie-erfgoed beter te leren kennen.

Persaandacht

Het persbericht dat ETWIE rondstuurde om de ontmoetingsdag aan te kondigen, werd opgepikt door regionale zender Ring TV. Zij blikten een reportage in bij Leofoon.

Aandacht voor verdwijnende expertise

Tijdens de ontmoetingsdag bleek hoe de kennis en expertise over het uitbouwen, onderhouden en herstellen van oude telefoonnetwerken stilaan verdwijnt. Sinds de jaren 1980 is het telefoonnetwerk binnen België in sneltempo gedigitaliseerd.

De kennis over de analoge werking zit nog in het hoofd en de handen van een beperkte groep ingenieurs en technici die ondertussen - op een aantal uitzonderingen na - de pensioendrempel naderen of al overschreden hebben.

  • Kan die kennis op een of andere manier geborgd worden?

  • En als we dat willen, hoe pakken we dat dan aan?

Belangrijke vragen. Een oude telefoon of schakelkast zijn maar doods als ze niet kunnen werken.

leofoon
Foto: Leo De Boeck in zijn museum 'Leofoon'.

“Als je de beltonen, ratelende verbindingen en tikkende schakelkasten kan zien en horen, is er veel meer beleving. Dan pas ga je beseffen hoe complex het telefonienetwerk vroeger was en vandaag nog steeds is, en waarom dat netwerk wel eens overbelast geraakt als iedereen tegelijk belt om bijvoorbeeld “Gelukkig Nieuwjaar!” te wensen.”

Robin Debo

leofoon-04-IMG_2022
leofoon-08-P1040413
leofoon-23-IMG_1006
leofoon-03-P1040412
leofoon-24-IMG_1007

Het enige interactieve telefoniemuseum in België

Bezoek het telefoonmuseum 'Leofoon'

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...