contact
MyEtwie
Actor

Bakkerijmuseum Vannestes Molen

  • Site

Vannestes Molen is een grote stenen molen die dateert uit 1841. Hier werd graan gemalen en olie geperst uit lijnzaad. In de aanpalende hoevegebouwen werd een bakkerij ingericht die actief bleef tot de Eerste Wereldoorlog. De molen werd uitgerust met een ketel en een stoomtuig in 1889 en enkele jaren later werd er ook een olieslagerij met stoommachine aan toegeveogd. Er werd vanaf dan zowel met de wind als met stoom gemalen en olie geslagen. Tegen eind jaren 1970 werd de maalderij gesloten.

Vanaf 2001, na restauratie, kon men de tentoonstelling 'van graan tot gebak' bezoeken, die de verschillende facetten van het bakkersvak belicht: de bakkerij, de banketbakkerij, biscuit en chocolaterie en de ijsbereiding.

In 2014 werd het Bakkerijmuseum definitief gesloten. In 2017 keurde het gemeentebestuur een beheersplan goed waarbij voor de invulling van de ruimte gedacht wordt aan occasionele evenementen, recepties, workshops en dergelijke. De molen werd in erfpacht genomen door het naastgelegen D-hotel. Het is de bedoeling om de molen opnieuw draaivaardig te maken door de implementatie van ene windturbine met nieuwe wieken.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...