contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Historiek

Ooit werd met behulp van duizenden windmolens graan gemalen, oliehoudend zaad geplet, hout en steen gezaagd, polders droog gehouden, ijzer gesmeed, eikenschors gemalen voor de leerlooierijen, lakens gevold, kruiden gemalen,… Ze vormen samen met de water- en rosmolens een onmisbare schakel in onze voedselvoorziening waardoor de mensen zich met andere dingen konden bezig houden. Ze leverden eeuwenlang een aanzienlijke bijdrage tot onze welvaart. Ze waren letterlijk en figuurlijk de eerste motoren van onze economie. Enkele generaties terug verloren die historische molens hun economisch nut. Als waardevol erfgoed en als basis van onze welvaart verdienen ze te worden gekoesterd, zoveel mogelijk als levende werktuigen.

Erfgoed

Het molenbestand in Vlaanderen is in grote mate geïnventariseerd. De database van hetBelgische Molenbestandgeeft een vrij volledig beeld van hun aantal, hun typologie, hun geschiedenis en hun algemene toestand.

Heel wat verenigingen houden zich bezig met molens en het molenaarsambacht.Vandaag zijn in Vlaanderen nog een tiental beroepsmolenaars. Dank zij de molenaarscursussen vanaf de jaren 1970 ontstond er een nieuwe categorie: de vrijwillige molenaars (zo'n 300 in Vlaanderen). Ze laten de molens draaien en houden ze in goede staat waardoor “harde” en dure restauraties zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Titel Auteur Jaar
De bloemmolen De Wulf te Brugge: een industrieel-archeologische studie Wouter STRUBBE 1992 Bekijk de publicatie
De Molens van Temse Sofie DEMON 2010 Bekijk de publicatie
Kortessem, een rijk molenverleden D. BOGAERTS 1990 Bekijk de publicatie
Kracht van wind en water. Molens in Vlaanderen Paul BAUTERS 1989 Bekijk de publicatie
Molens en industrie Maurice CULOT 1997 Bekijk de publicatie
Molens in Limburg. Met stroom mee of tegen de wind in? Bert VAN DOORSLAER 1996 Bekijk de publicatie
Molens van Temse Sofie DEMON 2010 Bekijk de publicatie
Restauratie van een houten staakmolen - "Windekemolen" te Scheldewindeke Femke GILLIS 2006 Bekijk de publicatie
Stenen stellingmolens in West-Vlaanderen. Molen Denys in Wevelgem: een dossier van behoud en reconversie tot onderhoud Pascale DENYS 1992 Bekijk de publicatie
Stenen windmolens als roerend erfgoed. Het omgaan met de verplaatsing van stenen windmolens in historische en hedendaagse context Marie DE MEULEMEESTER 2017 Bekijk de publicatie
The Merelaanmolen in Gistel and its surrounding biotope M. VAN LANDEGHEM 2004 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Naar molens kijken tento_ETWIE

Naar molens kijken: molententoonstelling

29 mei, 2021 - 26 september, 2021 Ename
Meer evenementen

Wil je hier graag meer over weten?