contact
MyEtwie
Actor

Benoit Vanhees

  • Expert
  • Privéverzameling

Benoit Vanhees bouwde sedert zijn 17de een bonte collectie aan erfgoed uit. De klemtoon ligt op huishoudtoestellen en verpakkingen, in tweede instantie op burotica, speelgoed en o.a. de horeca-sector. Er wordt daarbij vooral gefocust op de periode 1930-1960.

De voorkeur gaat uit naar onderwerpen waarover nog maar weinig of zelfs geen noemenswaardig onderzoek gebeurde. Dit leidde in het verleden naar bv. artikels over Marie Thumas en de conservennijverheid in ons land, over de speeltuin en het sanatorium van Bokrijk en over de kleine geschiedenis achter tal van huishoudtoestellen of grootstedelijke hotels. Vaak onderwerpen waarbij klassiek archiefonderzoek niet naar al te veel resultaten leidt, en dus alternatieve zoekstrategieën zich opdringen.

Er werd op die manier heel wat expertise opgebouwd, maar dan eerder als 'globalist' dan als specialist. Dit leidde in 2010 naar de oprichting van de laagdrempelige website www.retroscoop.com, die deze brede interesse goed weerspiegelt en wil delen met zoveel mogelijk gelijkgestemden. Hierop werden de eerste stappen gezet naar een 'IRHA', een International Register of Household Appliances.

Helaas hielt Retroscoop in 2021 op met bestaan.