contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Lichaamsverzorging

Hoofdthema

Onder lichaamsverzorging kunnen we alles verstaan voor het verzorgen van haar en lichaam.

In de eerste plaats zijn dit elektrische en niet-elektrische toestellen die gebruikt werden voor het drogen en modelleren van het haar. Het gaat hier om haardrogers, haardroog- en zweefkappen, krulblazers, krul- en friseertangen en stijltangen. De eerste haardrogers waren grotendeels in metaal uitgevoerd. Latere modellen bestonden volledig of gedeeltelijk uit bakeliet. Later kregen de toestellen een kunststof behuizing. Ze dienen om het haar te drogen, vorm te geven, te stijlen of te krullen (nat of droog), waarbij meestal op de verpakking aangegeven staat of ze voor het hele gezin gebruikt konden worden, of vooral gericht waren op vrouwen. Wanner men frequenter naar de kapper ging, werden grote droog- en zweefkappen minder aangekocht voor thuisgebruik, ten voordele van handhaardrogers. Dit is wellicht ook verbonden met de veranderende haarmodes. Tevens op de markt waren zogenaamde ‘gadgets’; toestellen met een beperkt gebruik die men vaak cadeau kreeg of gaf met moederdag of eindejaar. Hiertoe behoren de krultangen die ook warme lucht bliezen, verwarmde haarkammen en andere ‘haistylers’.

Het eerste elektrische droogscheerapparaat werd ontwikkeld door het Amerikaanse Schick. Binnen de elektrische droogscheerapparaten onderscheiden we zowel de scheerapparaten voor heren als ladyshaves en epileertoestellen voor dames. Naast de elektrische scheerapparaten zijn ook natscheertoestellen en scheermesjes blijven bestaan. Binnen de elektrische toestellen wordt er een onderscheid gemaakt naar de gebruikte scheertechniek en het aandrijvingsmechanisme. In de eerste plaats kennen we de scheerapparaten met snoer. Daarnaast bestaan er ook combi-toestellen die gebruik maken van een snoer en al dan niet oplaadbaar zijn met batterijen. Ook bestaan er toestellen die enkel op batterijen werkten. Dit waren veelal toestellen die geschikt waren voor gebruik onderweg. In de tweede plaats worden er drie verschillende scheertechnieken toegepast, vaak samenhangend met verschillende producenten. Philips werkt met roterende scheerkoppen in zijn Philishave-toestellen, eerst één, dan twee en uiteindelijk met drie scheerkoppen. Andere producenten plaatsten meerdere langwerpige mesjes achter elkaar en lieten die bewegen (Remington, Sunbeam). Bij een derde techniek is er een metalen ‘net’ aanwezig over de scheermesjes (Braun). De gekendste en meest verkochte merken waren Philips (Philishave), Braun en tot circa jaren 1980 Remington en Sunbeam.

Titel Auteur Jaar
Proper is gezond: lichaamsverzorging in het interbellum aan de hand van vrouwentijdschriften Eefje DE CEULAER 1998 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Elektrische huishoudelijke apparaten: evolutie en producenten in België

    Lees meer

Wil je hier graag meer over weten?