contact
MyEtwie
Actor

Collectie Architectuurmaquettes UGent

  • Collectie
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Gent 9000
Ga naar

De collectie bestaat uit architectuurmaquettes.

  • Er is een deelcollecties met maquettes die werden gemaakt in het kader van de cursussen 'Bijzondere vraagstukken', vooral door studenten. Het zijn maquettes van gebouwen van andere, meestal belangrijke architecten. De onderwerpen sluiten meestal aan bij architectuurhistorisch en bouwtechnisch onderzoek van professoren. De focus ligt op architectuur in BelgiĆ« na WOII (bv. het Philipspaviljoen van Le Corbusier of gebouwen van bOb Van Reeth), maar daarnaast omvat de collectie ook maquettes van architectuur uit de 19e eeuw, de barok, de oudheid of van 20e-eeuwse architectuur uit het buitenland (bv. het Danteum van Guiseppe Terragni).

  • Een andere deelcollectie omvat de maquettes die studenten maakten in het kader van atelierpraktijk. Hierbij gaat het over maquettes met diverse onderwerpen (gebouwen, badkamers, complexe structuren, etc.), vervaardigd op verschillende manieren (met de hand of met een 3D-printer). Als er maquettes overblijven, worden deze soms bewaard om op opendeurdagen te tonen, maar meestal afgestoten.

  • Ten slotte is er een deelverzameling met kleine maquettes van architecturale structuren. De collectie bestaat uit maquettes in verschillende materialen: gips, hout, karton, metaal, plastic etc. De meeste maquettes verkeren in een goede toestand of zijn met minimale ingrepen te restaureren. Een enkele maquette (in gips) is stuk. De maquettes van gebouwen van Louis Roelandt worden niet meer bewaard omdat ze niet duurzaam bleken te zijn (de ene maquette was gemaakt van gips/plaaster maar was niet van een metalen wapening voorzien - zodat er al snel grote barsten in kwamen; de andere was niet accuraat genoeg in de detaillering en is na een verhuisoperatie ook gedeeltelijk beschadigd). De maquettes werden meestal door de studenten geschonken aan de vakgroep. Een groep maquettes over de Wereldtentoonstelling in 1958 werd verkocht aan het Atomium. Bepaalde maquettes worden af en toe tentoongesteld of gebruikt in het onderwijs.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer