contact
MyEtwie
Actor

Collectie Herbarium VUB

  • Collectie

De collectie bestaat uit ca. 45.000 plantenspecimina. Het herbarium bestaat uit een Belgische deelcollectie, een Afrikaanse deelcollectie, een deelcollectie met specimina uit de rest van de wereld en een deelcollectie mossen. De Afrikaanse specimina beslaan ca. driekwart van het totale herbarium en zijn afkomstig uit het Grote Merengebied (van Katanga tot de grens met Zambia, rond het Tanganyikameer). De collectie is gegroepeerd per regio en daarbinnen alfabetisch gerangschikt respectievelijk per plantenfamilie, per genus en per soort. Het herbarium volgt hierbij de gedateerde taxonomische indeling van het plantenrijk.

De collectie werd verzameld door prof. dr. J.J. Symoens en zijn assistenten, collega’s en opvolgers. J.J. Symoens behaalde zijn doctoraat in 1957 aan de Université Libre de Bruxelles. Daarna was hij actief als docent in Lubumbashi tot begin jaren 70, toen hij werd aangesteld als professor in de plantkunde en limnologie aan de nieuwe Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel. De herbariumspecimina werden verzameld tijdens expedities van J.J. Symoens of zijn verkregen uit expedities van collega's van Symoens. Daarnaast zijn er specimina verkregen via uitwisseling met andere instellingen.

De eigenaar van de collectie is het Laboratorium voor Algemene Plantkunde en Natuurbeheer (APNA). Het typemateriaal uit het herbarium is via de Nationale Plantentuin van Meise gedigitaliseerd en opgenomen in de internationale databank Global Plants van JSTOR.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer