contact
MyEtwie
Actor

Collectie Historische instrumenten uit de sterrenkunde, geografie en weerkunde UGent

  • Collectie
Campus Sterre
Gent 9000
Ga naar

De collectie bestaat uit instrumenten uit de sterrenkunde, weerkunde en geografie uit de 2e helft van de 19e eeuw en de 1e helft van de 20e eeuw. Onder de sterrenkundige en geografische instrumenten bevinden zich modellen voor telescopen (o.a. voor de telescoop van Van Monckhoven van de Volkssterrenwacht Armand Pien), astronomische klokken, een chronometer, theodolieten, meridiaankijkers, een magnetometer, sextanten en hulpmiddelen hiervoor, een hoogtemeter en een paar instrumenten waarvan de functie niet meer bekend is. Deze instrumenten werden geproduceerd in Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Zwitserland.

Daarnaast is er een deelverzameling historische weerkundige instrumenten waarvan nog geen overzicht is gemaakt. Hiertoe behoren onder andere een contrabarograaf en een kwikbarometer. De collectie bevat zo'n 30- tot 40-tal historische wetenschappelijke instrumenten gemaakt uit metaal (messing, brons…) en meestal ook glas, bijvoorbeeld voor lenzen. Van sommige objecten is de houten kist nog aanwezig.

Het voormalige Station de géographie mathématique van de Rijksuniversiteit Gent, dat de afdelingen sterrenkunde, topografie en cartografie, meteorologie en geofysica omvatte (de voorgangers van de huidige vakgroep Fysica en Sterrenkunde en de Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent) verzamelde de collectie via aankopen en schenkingen. Nadat in 1888 de aankoop van een telescoopinstallatie van de overleden industrieel en amateur-astronoom Désiré Van Monckhoven werd afgerond, zocht men hiervoor naar een geschikte locatie aan de Gentse universiteit. Pas in 1907 kreeg deze telescoopinstallatie een definitieve plek toen het Institut des Sciences werd verbouwd (het Plateau-Roziercomplex van architect A. Pauli), waardoor de universiteit over een volwaardig observatorium beschikte. Dit observatorium kreeg de naam Station de géographie mathématique en omvatte de afdelingen sterrenkunde, topografie en cartografie, meteorologie en geofysica.

De apparatuur van het observatorium werd uitgebreid met schenkingen en aankopen, waaruit deze collectie van historische apparatuur is ontstaan. Het onderwijs en onderzoek in de sterrenkunde, weerkunde en geografie verhuisden in 1974 naar het gebouw S9 op de toen nieuwe campus De Sterre.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer