contact
MyEtwie
Actor

Collectie Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën VUB

  • Collectie

De collectie bestaat uit 1 projectietafel, 1 PET-scanner, 3 microscopen, een 20-tal elektronische apparaten, een 20-tal dozen met filmbanden, onderdelen van elektronische detectoren en prototypes van elektronendetectoren.

De geschiedenis van de collectie hangt samen met de evolutie van het onderzoek binnen hoge-energiefysica.
In de jaren 60, 70 en 80 werd onderzoek in de elementaire fysica gevoerd met bellenvaten. Deeltjes werden door een vat met vloeistof geleid. De botsingen van deeltjes werden gefilmd. Deze films werden daarna getoond via projectietafels om de botsende deeltjes te bestuderen.

Vanaf de jaren 80 werden de bellenvaten en projectietafels vervangen door elektronische detectoren. De elektronische detectoren registreren deeltjesbotsingen, maar door het elektronisch proces is het mogelijk om sneller grote statistieken aan informatie te vergaren. In deze periode werden de detectoren in het laboratorium van het IIHE zelf vervaardigd. Ze werden dan overgebracht naar de deeltjesversneller in het European Organization for Nuclear Research (CERN) in Genève en het DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) laboratorium in Hamburg. De kleinere onderdelen (prototypes) zijn wel in Brussel bewaard gebleven.
De systemen om de signalen te lezen en te digitaliseren worden vandaag in het laboratorium ontwikkeld, maar de massaproductie van de detectoren gebeurt nu in enkele grote centra.

De apparaten zijn in het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energie ontwikkeld en gebouwd. Een aantal toestellen zijn aangekocht (bv. microscopen).De apparaten werden gebruikt in het onderwijs en voor het onderzoek binnen de elementaire deeltjesfysica. De grote apparaten zijn inactief. Ze zijn ondergebracht in een opslagruimte. De kleinere onderdelen uit de elektronische detectoren liggen in een vitrine in een onderwijslokaal.

De collectie bestaat uit:
- Eén projectietafel uit de jaren 60 waarop de films van de bellenvaten werden geprojecteerd. De tafel werd door studenten gebruikt in het practicum voor fysica
- Eén PET-scanner die aan de Vrije Universiteit Brussel werd ontwikkeld door Em. Prof. dr. Stefaan Tavernier
- Enkele microscopen uit de jaren 50: zij waren de voorlopers van het onderzoek met bellenvaten. In plaats van in een bellenvat werden de deeltjes in een gelatine emulsie geschoten. Die emulsie werd ontwikkeld en nadien onder de microscoop bestudeerd
- Een oude oscilloscoop om signalen te meten
- Een magnifax
- Films met deeltjesbotsingen in de bellenvaten: de films van 70 mm kunnen nog worden bekeken
- Kleinere onderdelen van de elektronische detectoren: prototypes van detectoren, leesplaten, etc.
- Van de interacties van de deeltjes zijn ook foto’s bewaard die digitaal beschikbaar zijn via de website van het CERN

De collectie is niet geïnventariseerd en niet gedigitaliseerd.Om de collectie te raadplegen dient er contact te worden opgenomen met de beheerder.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer