contact
MyEtwie
Actor

Collectie Werktuigbouwkunde KU Leuven

  • Collectie

De collectie bestaat uit een 25-tal meetinstrumenten en draaibanken.

De verzameling dateert van de oprichting van het Laboratorium van Werktuigbouwkunde door Prof. Oscar Peters in 1930.De meetmachines dienden oorspronkelijk als didactisch materiaal. Met uitzondering van enkele oude meettoestellen die zijn aangepast met een elektrische sturing, worden de meeste objecten niet meer gebruikt in het onderwijs.

De machines geven de geschiedenis van de werktuigkunde weer. Onder de apparaten bevinden zich onder andere een revolverdraaibank, een tandwielmeter, een inwendige boringenmeter en een interferonmeter. Daarnaast zijn er verschillende kleine toestellen die door het plaatselijke laboratorium zijn gemaakt en de draaibanken die tijdens de lessen van Prof. Vercauteren werden gebruikt.

Een dertiental meetwerktuigen zijn ondergebracht in het Laboratorium van Meetkunde. De draaibanken worden tentoongesteld in de inkomhal van het departement.De collectie is niet geïnventariseerd.De draaibanken in de inkomhal zijn vrij toegankelijk. Voor de meetwerktuigen dient er contact te worden opgenomen met de collectiebeheerder.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...