contact
MyEtwie
In de kijker

KU Leuven ontsluit museale collecties en wetenschappelijk erfgoed

Gepubliceerd op 16/11/2021
Categorie
Blendeff_KUL_Elektrotechniek

Van een zestiende-eeuws familieportret tot het skelet van een Groenlandse walvis

Naar aanleiding van European University Heritage Day op 18 november 2021 lanceren de diensten Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en Kunstpatrimonium van KU Leuven (onder de koepel van de Dienst Academisch en Historisch Patrimonium (AHP)) de gloednieuwe website www.blendeff.be.

De Leuvense universiteit heeft in haar lange geschiedenis een omvangrijk patrimonium aan waardevolle stukken en representatieve collecties bijeengebracht. De voorbije jaren werkten de diensten Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en het Kunstpatrimonium aan de inventarisatie en digitalisering van deze verzamelingen. In samenwerking met LIBIS ontwikkelden ze blendeff.be, een online platform waarin het wetenschappelijk erfgoed en de museale collecties van KU Leuven voortaan worden ontsloten.

Naast de Bijzondere Collecties – KU Leuven Bibliotheken, ontsloten via Limo, en het Universiteitsarchief, ontsloten via Lias, wil KU Leuven nu ook zoveel mogelijk museale erfgoedobjecten toegankelijk maken voor onderzoekers, studenten en het brede publiek via Blendeff. Blendeff bevat niet alleen collectiebeschrijvingen, nieuwsberichten en contextverhalen over de collecties, maar ook documentatiefiches met kwalitatieve afbeeldingen op objectniveau. Het gaat om work in progress. Het opzet is om dit de komende maanden en jaren verder aan te vullen.

Blendeff_KUL_S252

Van een 16e-eeuws familieportret tot het skelet van een Groenlandse walvis. Van prehistorische schelpen tot Servranckx' Machine à émouvoir. Check snel www.blendeff.be en grasduin door het erfgoed van de Leuvense universite!t

Ontdekken doe je hier!

Waarom Blendeff?

De website ontleent haar naam aan de Luikse schilder Lambert Blendeff (ca. 1650-1721), die vooral bekend is als graveur van prenten en embleemreeksen ter illustratie van de zogenaamde collegedictaten en in 1684 werd benoemd tot iconograaf van de Leuvense universiteit. Hij kan worden beschouwd als een vertegenwoordiger van zowel kunst als wetenschap in een universitaire context en is dus uiterst geschikt als ‘ambassadeur’ voor het bevorderen van de zichtbaarheid van het academisch en historisch erfgoed.

Voor meer informatie over de website kan u terecht via blendeff@kuleuven.be.

Voor vragen of opmerkingen rond kunsthistorische collecties, contacteer Anne Verbrugge (anne.verbrugge@kuleuven.be) of Soetkin Vanhauwaert (soetkin.vanhauwaert@kuleuven.be)

Voor vragen of opmerkingen rond wetenschappelijk erfgoed, contacteer Nathalie Poot (nathalie.poot@kuleuven.be).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer