contact
MyEtwie
Actor

Diamantmuseum Antwerpen

  • Museum
diamantpaviljoen
Hanzestedenplaats 23
Antwerpen
Ga naar

In 1972 werd het diamantmuseum in Antwerpen opgericht op het eerste verdiep van het Provinciaal Veiligheidsinstituut. In 1988 verhuisde het museum en de collectie naar de diamantwijk waar de tentoonstelling over drie verdiepingen werd verdeeld. Ook deze locatie werd al snel te krap voor het groeiende museum. Vandaar dat het museum in 2002 nogmaals verhuisde naar het historisch pand op het Koningin Astridplein tot 2012. Wegens werken aan het de zalen van de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) en het beveiligingsrisico werd het museum tijdelijk gesloten. Vanaf 2017 zal het Diamantmuseum samensmelten met het Zilvermuseum tot 'DIVA. Antwerp Home of Diamonds'.

In afwachting van de voltooiing van het nieuwe museum aan de Suikerrui, heeft het Diamantmuseum een 'Diamantpaviljoen' ingericht aan het MAS. In het paviljoen wordt toegelicht waarom men Antwerpen hét wereldcentrum voor diamant noemt. Aan de hand van de werktuigen en technieken (kloven, zagen, snijden, slijpen) wordt de weg van ruwe diamant naar schitterend juweel getoond. Hierbij wordt ook veel aandacht geschonken aan de geschiedenis van diamant en het economisch belang ervan in een brede maatschappelijke context. Deze geschiedenis wordt in de beveiligde schatkamers concreet gemaakt met een overzicht van diamantjuwelen van de 16de eeuw tot nu.

Sinds 2018 is DIVA geopend, Antwerp Home of Diamonds, die de collecties herbergt van het Diamantmuseum en het Zilvermuseum. Zie: https://etwie.be/nl/kennisbank/actoren/diva-museum-voor-diamant-juwelen-en-zilver-in-antwerpen

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...