contact
MyEtwie
Gemeente

Ichtegem

Google Maps laden ...

Ichtegem is een gemeente in West-Vlaanderen. Tijdens de 18e eeuw zorgden de heren van Wijnendale voor de aanleg van een aantal typische Oostenrijkse wegen, die als snelwegen door het gebied werden getrokken: de Torhoutbaan-Oostendebaan en de Diksmuidebaan. Het economische belang van deze wegen blijkt uit de tolbarelen die er langs werden opgesteld, uit de vorming van de verschillende kasteeldomeinen die er op aansloten en uit het groeiende belang van de havenplaats Moerdijk.

De toegenomen bevolking moest in de 19e eeuw zijn broodwinning in pendelarbeid zoeken. Honderden seizoensarbeiders trokken naar Frankrijk om er de bietenoogst te doen of in steenbakkerijen te werken. Anderen vonden een toekomst in de kasseileggersstiel. Eernegem kreeg de naam van Kasseileggersdorp. In de volkstelling van 1948 stonden er 181 bij naam vermeld. Er ontstonden zelfs hele kasseileggersdynastieën. De meest gekende was de familie Decock.

Brouwerij Strubbe brouwt verschillende streekbieren. Vroeger waren er nog meer brouwerijen. In de landbouw was onder meer vlasteelt van belang.

Titel Auteur Jaar
Begon de traditie van de seizoenarbeiders van Ichtegem en Koekelare tijdens de Franse bezetting? J. HEUS 1995 Bekijk de publicatie