contact
MyEtwie
Gemeente

Lichtervelde

Google Maps laden ...

Vanaf 1840 kende Lichtervelde een sterke economische ontwikkeling door de aanleg van verschillende spoorwegen. Lichtervelde telde zoals de meeste gemeentes een aantal lokale, kleinschalige brouwerijen, waaronder o.a. brouwerij Sint-Jozef (opgericht voor 1888, tot 1980) en brouwerij Sint-Antionius (opgericht in 1875 en operationeel tot 1935. Tot 1973 gebruikt als bierdepot). Als landbouwgemeente had Lichtervelde natuurlijk ook enkele maalderijen, waaronder ook de maalderij op de site Van Coillie (tevens olieslagerij en boomzagerij). Deze beschermde site werd onlangs gerestaureerd en herbestemd. Aan de rand van de gemeente staat ook de voormalige vlasfabriek Godyn (opgericht 1921 en gesloten in 1971). Er is een vlasroterij met zes rootputten, zwingelarij en een stoomketel 'Werkhuizen We & L. Vyncke & Zonen Gullegem Kortrijk België' met fabrieksschouw.

In 1926 werdCinema De Keizer geopend doorGerard Debaillie. Sinds 2012 is deze cinema beschermdals een van de laatste gaaf bewaarde voorbeelden van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw met authentiek interieur en projectiekamer.Even verderop staat de voormalige accordeonfabriek / juwelierswinkel van Callewaert, wiens instrumenten zekere faam kregen in de muziekwereld en uitgevoerd werden naar o.a. Canada en de VS. Het gemeentehuis beschikt nog over een aantal accordeonmodellen van deze fabriek, evenals hetmuziekinstrumentenmuseum.Een andere bijzondere nijverheid in Lichtervelde was de voormalige duivensportartikelfabriek (gesticht in 1898, omgebouwd tot woonhuis in 1934).

Titel Auteur Jaar
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 16n2. Arrondissement Roeselare. Kanton Hooglede, Izegem en Lichtervelde. s.n. 2001 Bekijk de publicatie
Uurwerkmakers en –verkopers in Lichtervelde Luc HAEGHEBAERT 2013 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...