contact
MyEtwie
In de kijker

2014. Leer een eeuwenoud ambacht: word molenaar!

Gepubliceerd op 20/05/2014
Categorie
molenaarscursus

Molenforum Vlaanderen start dit najaar opnieuw met een opleiding voor molenaars en molengidsen. Deze cursus neemt tien volledige lesdagen in beslag. In de voormiddag staan telkens theoretische lessen op het programma. In de namiddag bezoeken de cursisten verschillende molens, en komen praktische aspecten aan bod.

Je wordt meester-molenaar als je slaagt voor een theoretisch examen, binnen een periode van twee jaar minstens 100 uur stage volgt bij een meester-molenaar en met succes het praktijkexamen aflegt. Na de opleiding beheers je oude ambachtstechnieken, ken je het ritme van wind en water en ben je in staat een molen zelfstandig te bedienen.

Daarnaast zijn ook molengidsen nodig. Als je slaagt voor het theoretische gedeelte en je bekwaamt in het rondleiden van groepen, krijg je het diploma van molengids. Je kan dan bezoekers uitleg geven over de werking van de molen en over de ooit zo belangrijke maatschappelijke positie van molen en molenaar.

De molenaarscursus start op zaterdag 18 oktober 2014 en loopt tot maart 2015. De theoretische lessen en de molenbezoeken worden evenredig verdeeld over de vijf Vlaamse provincies. De kostprijs bedraagt 150 euro voor de opleiding meester-molenaar en 120 euro voor de opleiding molengids.

Geïnteresseerden vinden meer informatie over deze opleiding op molenforumvlaanderen.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...