contact
MyEtwie
In de kijker

Academisch erfgoed in kaart gebracht

Gepubliceerd op 18/05/2014
academischerfgoed_collage2

Doorheen eeuwen van onderzoek en onderwijs hebben de Vlaamse universiteiten en hogescholen een enorme hoeveelheid voorwerpen verzameld. Tot voor kort was hierover weinig geweten. Met de publicatie ‘Balans en perspectief. Academisch erfgoed in Vlaanderen’ brengt het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed daar nu echter verandering in.

De nieuwe publicatie werd donderdag onder grote belangstelling voorgesteld op een studiedag in Gent, die werd georganiseerd in samenwerking met ETWIE. Tijdens deze studiedag konden alle geïnteresseerden via lezingen en geleide bezoeken aan verzamelingen kennismaken met de diversiteit van het academisch erfgoed in Vlaanderen en de resultaten van het project 'Balans en perspectief'.

Dit project, opgestart in 2011 met steun van de Vlaamse Overheid, leverde heel wat informatie op over de aard, toestand en waarde van verzamelingen van universiteiten en hogescholen. In een eerste fase van het project werden aan de universiteiten alleen al 100 verzamelingen ontdekt. Het totale aantal voorwerpen in deze collecties wordt op ongeveer 1 miljoen geschat. Een verdere doorlichting van de hogescholen leidde tot de ontdekking van een 50-tal nieuwe verzamelingen.

Onder het academisch erfgoed bevinden zich ook bijzondere en zeldzame stukken. Het gaat zowel om briefwisselingen van belangrijke wetenschappers als over opgezette dieren die uitgestorven zijn, zoals de Tasmaanse buidelwolf. Maar het gaat ook om studentenwerken van belangrijke Belgische kunstenaars en een Nobelprijsdiploma. In de bijlagen van de publicatie worden de collecties academisch erfgoed afzonderlijk beschreven. Deze collectiebeschrijvingen zijn te downloaden op academischerfgoed.be.

Hieronder vind je een uitgebreid sfeerverslag van de studiedag op donderdag 15 mei 2014. De powerpoint-presentaties van de verschillende sprekers zijn te vinden op academischerfgoed.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...