contact
MyEtwie
In de kijker

ETWIE partnerprojecten goedgekeurd

Gepubliceerd op 05/01/2021
Categorie
pawel-czerwinski-IuQBc3aM5Sw-unsplash

Net voor de kerstvakantie ontvingen we het goede nieuws dat twee projecten waarin ETWIE partner is, goedgekeurd werden. De projecten vallen binnen de subsidielijn Inhaalbeweging Digitale collectieregistratie en werden ingediend door het Industriemuseum en Modemuseum Antwerpen.

TAG (TextielAGgregator) is een project van MoMu met als doel om de kwaliteit en ontsluiting van digitaal textielerfgoed te verbeteren. Vertrekpunt zijn de collecties van het Netwerk Textielerfgoed Vlaanderen (getrokken door ETWIE) een samenwerkingsverband van musea met textielverzamelingen. Dit project voorziet tevens in de creatie van een gedeelde termenlijst en persoon- & instellingsnamen en wordt technisch en inhoudelijk ondersteund door de European Fashion Heritage Associaton. MoMu zet zijn expertise met het digitaal beschikbaar stellen van collecties open voor het hele Netwerk. ETWIE coördineert het Netwerk, is trekker van de acties en organiseert werkgroepen en de stuurgroep.

‘Inzoomen op industrieel erfgoed in België (1980-2020)’ is dan weer een project van het Industriemuseum in Gent. Een unieke collectie foto’s (negatieven, dia’s, fotoafdrukken en digital born-beelden) wordt gedigitaliseerd, geregistreerd en gevaloriseerd. Het digitaliseren gebeurt procesmatig met grondige kwaliteitscontrole in functie van langdurige preservering. De registratie gebeurt diepgaand met oog voor iconografie, geografische informatie en de link met bestaande thesauri. De valorisatie omvat het openstellen van de foto's om onderzoek te stimuleren en het geven van een aanzet voor een dataprofiel voor industrieel erfgoed. ETWIE vervult in dit project zijn netwerkfunctie en deelt actief de opgedane expertise via de kennisdatabank.

Benieuwd naar meer? Hou dan zeker onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie over beide projecten!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...