contact
MyEtwie
In de kijker

In juni bloeit het vlas...

Gepubliceerd op 16/06/2022
Categorie
Vlasvelden-Foto-Isabel Maes
Foto: Op vlassafari, een initiatief van Texture in Kortrijk (foto Isabel Maes).

Vlas is de enige plantaardige textielvezel van Europese oorsprong. Dit kleine maar dappere plantje toont zich in juni van haar meest betoverende kant. Voor het zevende jaar op rij brengt Texture, museum van vlas en textiel, de bloeiende vlasvelden in kaart en sturen ze jou op vlassafari. Dit jaar ontdek je niet alleen de Vlaamse percelen, maar kan je ook de Waalse vlasvelden gaan spotten. Een ideale uitstap in eigen land met een zonnig weekend in het vooruitzicht!

Vlasveld_Olsene_foto-Texture
Foto: Texture

Op de websitewww.vlasveldeninbelgie.bevind je een handige kaart met maar liefst 3000 Belgische vlasvelden. Circa 1000 in Vlaanderen, circa 2000 in Wallonië. De ideale schatkaart voor wie in zijn of haar buurt één of meerdere vlasvelden wil ontdekken. Met dank aan het Vlaamse en Waalse departement Landbouw en Visserij.

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond verklaart deze verdeling aan de grotere beschikbaarheid van landbouwgronden in Wallonië. Bovendien diversifiëren vlassers hun percelen om het teeltrisico te spreiden. In de praktijk zijn het vooral Vlaamse vlassers die als eerste verwerkers het vlas in Wallonië aansturen en doen uitbreiden.

TIP: Bloeiend vlas spotten doe je best in de ochtend.  Vlasbloempjes staan ’s morgens in volle glorie en zijn tegen de vroege namiddag uitgebloeid.  Elk bloempje bloeit maar enkele uren. Geen zorgen, ze bloeien allemaal op verschillende momentenin een periode van slechts twee à drie weken. Mis dit wonderlijke schouwspel der natuur niet, want tegen eind juni is de blauwe magie voorbij!

Foto-Monique Claerhout
Foto: Met de fiets op vlassafari, een initiatief van Texture in Kortrijk (Foto Monique Claerhout).

Texture stippelde op basis van deze kaart enkele fietsroutes uit. Je start en eindigt telkens aan museum Texture. Ideaal voor wie de sportieve rit achteraf met een museumbezoek wil combineren en/of voor wie in museumbistro Kaffee Damast even wil uitblazen. Op het museumplein is er een fietsstalling en fietspomp aanwezig. Vergeet zeker niet om de trofeeën van jouw vlassafari te delen met #texturekortrijk en #vlassafari.

  • vlassafari voor gezinnen

Je fietst van knooppunt naar knooppunt en onderweg zie je 4 vlasvelden. Je doorkruist Zwevegem, Ingooigem, Vichte, Deerlijk en Harelbeke alvorens naar Kortrijk terug te rijden. Deze knooppunter van 37,2 km kan je gratis ophalen aan de balie van museum Texture, alsook in het infopunt Toerisme Kortrijk vanaf zaterdag 11 juni. We bieden deze aan in de vorm van een handige sticker die je op je fiets kan bevestigen.

  • vlassafari 2.0

Wie méér bloeiende vlasvelden wil spotten, raden we de vlassafari 2.0 aan. Deze verlaat de vertrouwde knooppunten, en neemt je mee langsheen de Leie richting Wervik, om vervolgens via Geluwe en Moorsele opnieuw in Kortrijk te belanden. Onderweg zie je méér dan 20 vlasvelden! Een rit van 48 km waarvan je de route kan bekijken én de gpx kan downloaden op de websitewww.vlasveldeninbelgie.be.

  • vlassafari XL

Tot slot is er ook voor de echte Flandriens een kleine kuitenbijter van 100 km, met een passage op de Kluisberg en de Mont-Saint-Aubert. Goed voor 630 hoogtemeters én natuurlijk heel wat bloeiende vlasvelden. Ook deze route kan je bekijken en downloaden op de websitewww.vlasveldeninbelgie.be.


Zelf op safari gaan? Meer weten?

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Toeristisch Netwerk Scheldeland Industriecultuur (2022-2023)

    Lees meer