contact
MyEtwie
In de kijker

Morse als immaterieel cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 25/03/2014
Categorie
arc_3

Op woensdag 23 april organiseert de Koninklijke Unie van Belgische Radioamateurs (UBA), i.s.m. ETWIE, een bijeenkomst om samen na te denken over de toekomst van de morsecode. Deze rondetafel vindt plaats om 19u in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, en staat open voor iedereen die op een of andere manier bezig is met of geïnteresseerd is in het gebruik van de morsecode.

De morsecode was erg belangrijk voor de ontwikkeling van moderne communicatietechnieken. Maar ook nu nog wordt de morsecode wereldwijd gebruikt door een relatief grote groep mensen die met elkaar in contact willen komen. Sinds enige tijd neemt een werkgroep binnen de UBA het voortouw in een project rond het erkennen van morsecode als immaterieel erfgoed, met de bedoeling het gebruik ervan als communicatiemiddel niet verloren te laten gaan, maar, integendeel, te actualiseren en door te geven aan de jongere generaties. Een concrete doelstelling op korte termijn is dan ook de erkenning van de morsecode op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.

In het kader van deze erfgoedwerking rond de morsecode wil UBA een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden betrekken. Heb je ervaring met het gebruik van morsecode? Vind je het belangrijk dat de morsecode niet verloren gaat? Wil je mee nadenken over hoe we het gebruik van de morsecode kunnen doorgeven aan toekomstige generaties? Dan ben je zeker welkom op 23 april!

Op het programma die avond staan onder meer:
• Een presentatie over de betekenis van de morsecode door Frans Verheyden, ON5GO.
• Een overzicht van de erfgoedwerking van de UBA door Jacques Verleijen.
• Maar uiteraard willen we vooral graag luisteren naar jouw ervaringen en ideeën. Ben je bijvoorbeeld zelf actief gebruiker van de morsecode en geef je cursussen aan jongeren? Heb je ideeën om morsecode actueel te houden door een samenwerking met een school in je buurt? Heb je weet van onderzoek over morsecode? Alles kan aan bod komen! Jouw input zal mee vorm geven aan het erkenningsdossier voor de inventaris immaterieel erfgoed.

Ten slotte wordt op deze avond ook de nieuwe brochure ‘Grenzeloos, met punten en strepen’ voorgesteld, die verschijnt naar aanleiding van Erfgoeddag op zondag 27 april. Op Erfgoeddag organiseert UBA op tal van plaatsen in Vlaanderen activiteiten rond de morsecode.

Alle geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 23 april om 19u in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot (Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen). Gelieve je aanwezigheid even te bevestigen, want er is een hapje en een drankje voorzien. Aanmelden kan via deze link.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...