contact
MyEtwie
Project

Morse (2013)

Ondersteuning van de Koninklijke Unie van Belgische Zendamateurs vzw bij de aanvraag om opgenomen te worden in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Project in het kort

Doel

De morsecode was erg belangrijk voor de ontwikkeling van moderne communicatietechnieken. Maar ook nu nog wordt de morsecode wereldwijd gebruikt door een relatief grote groep mensen die met elkaar in contact willen komen.

Een werkgroep binnen de UBA nam het voortouw in een project rond het erkennen van morsecode als immaterieel erfgoed. Bedoeling was het gebruik ervan als communicatiemiddel te actualiseren en door te geven aan jongere generaties in plaats van het te laten verloren gaan.

Een concrete doelstelling op korte termijn was de erkenning van de morsecode op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.

morsecode_jeugd

Aanpak

Documenteren en borgen

ETWIE ondersteunde de erfgoedwerking van de radioamateurs en begeleidde de opmaak van het dossier voor de Vlaamse inventaris. De aanvraag werd gekoppeld aan zaken waar de Unie voor de Belgische zendamateurs vaak onbewust al mee bezig was zoals het documenteren en borgen.

Zo organiseert de UBA (vaak samen met verenigingen in het buitenland) online opleidingen, wedstrijden met als doel zoveel mogelijk radiocontacten te leggen, velddagen, demonstraties en een jeugdwerking om de kennis over de morsecode levendig te houden en over te brengen.

Case: velddag

De UBA organiseert jaarlijks velddagen. Lokale afdelingen moeten tijdens zo'n velddag een station opzetten dat autonoom kan werken, verbindingen worden enkel toegelaten in morsecode. Bekijk de reportage:

Resultaat

Erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed

In 2015 werd het gebruik van morsecode toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

“Zelf maakte ik kennis met de morsecode bij de scouts. Het werd er gebruikt als een manier om in spelen en tochten mysterieuze boodschappen of aanwijzingen door te geven, met zaklampen, via klaroenstoten, radiozenders of gewoon op papier. Ik vind het leuk dat dit oude systeem van communicatie erkend wordt als immaterieel erfgoed.”

Sven Gatz (Vlaams minister van Cultuur, 2014-2019)

Publicatie over de geschiedenis en het belang van morsecode

In samenwerking met ETWIE werd naar aanleiding van Erfgoeddag 2014 de brochure 'Morse Code Heritage. Grenzeloos met punten en strepen' gepubliceerd met daarin de geschiedenis van telecommunicatie, het belang van morsecode en het potentieel om morsecode te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.

Ontdek de tradities, gebruiken, praktijken, kennis en vaardigheden over morsecode

Inventaris Vlaanderen: Morsecode Website UBA vzw
Titel Auteur Jaar
Grenzeloos met punten en strepen s.n. 2014 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...