contact
MyEtwie
In de kijker

Over het erfgoed van medailles P. De Greef

Gepubliceerd op 15/02/2021
Categorie
degreef_medailles_collectiedegreef_ETWIE
Foto: Het historisch pand van De Greef in de buurt van Brussel-Zuid, foto De Greef

Kennen jullie dit beeld nog? Het sierde de cover van ons boek Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal uit 2017. Rechts aan het werk zien we Georges Moerenhout, graveur bij P. De Greef uit Brussel. Het bedrijf, opgericht in 1890, specialiseert zich in medailles en vertelt over z'n 130-jarige bestaan in ons boek.

degreef2

Nu komt er een vervolg aan dat verhaal in het recent verschenen artikel van Pascal Majerus, conservator van het Brussels Museum voor Industrie en Arbeid La Fonderie. In 2006 verwierf de instelling, onder impuls van toenmalig directeur Guido Vanderhulst, een substantieel onderdeel van het (werkend) machinepark en ander erfgoed van P. De Greef. Een collectie met een zeer grote erfgoedwaarde, zo blijkt uit het artikel van Majerus. Meer dan 20.000 ponsen en matrijzen werden geschonken aan de vzw. Deze deelcollectie belicht een belangrijk stukje Belgische geschiedenis en de evolutie in onze herinneringscultuur van 1890 tot vandaag. De indrukwekkende persen, onder meer te zien op de afbeelding bij dit artikel, vormen samen met het bedrijfsarchief de absolute blikvangers. Even belangrijk zijn de inspanningen van Vanderhulst om de ambachtsmannen in dienst van P. De Greef te interviewen, met als doel de kennis van die vaklui te documenteren.

Uit het archief van La Fonderie zelf blijkt dat de schenking niet uit de lucht kwam gevallen. Vanderhulst had al twintig jaar voor de schenking goede contacten opgebouwd met P. De Greef. En het zijn die contacten die uiteindelijk tot deze waardevolle schenking hebben geleid.

Dit artikel is verschenen in het jaarboek van de Waalse industrieelerfgoedorganisatie PIWB.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...