contact
MyEtwie
In de kijker

Taxidermie: een veelzijdig vakmanschap

Gepubliceerd op 26/03/2024
Categorie
Focus Vakmanschap © Femke den Hollander-2885
Foto: Michiel Tilley in zijn atelier. (c) Femke den Hollander voor Focus Vakmanschap

Vakmanschap op beeld.

Vakmanschap leeft, zowel in het hoofd en de handen als in de harten van mensen. Die kennis en kunde leerden we van de vorige generaties en vinden we belangrijk om door te geven aan de toekomst.

De aandacht voor immaterieel erfgoed en de zorg voor de rijke diversiteit aan culturele praktijken en tradities is sterk gegroeid. Tegelijk zijn ook de technologische mogelijkheden voor het audiovisueel documenteren (filmen dus) hiervan enorm toegenomen. Maar: op welke manieren kan film helpen in het zorg dragen voor vakmanschap en levend erfgoed?

Daarom werd de toolbox Focus Vakmanschap ontwikkeld: als gids en inspiratiebundel die toelicht hoe film op verschillende manieren kan dienen als middel tot het borgen van immaterieel erfgoed. Het meerjarige samenwerkingsproject Focus Vakmanschap ontwikkelde een basismethodologie om vakmanschappen audiovisueel te documenteren, te delen en te activeren. Samen met partners uit het erfgoedveld én met erfgoedgemeenschappen werkten we 10 testcases uit: maritiem erfgoed, taxidermie, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen & vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede en kuipen. Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek.

Documentaire

ETWIE documenteerde het ambacht van de taxidermist. Het is een ambacht dat veelzijdig en tijdsintensief is. Het vereist kennis van biologie, chemie, anatomie. Je moet hout bewerken, huiden naaien, creatief zijn met vormen en klei. Het vergt heel veel uren oefening, trial & error en handwerk.

Wie zijn taxidermisten? Wat doen ze? En waarom zijn opgezette dieren belangrijk? Dat ontdek je in onze korte documentaire.

Dank aan Tilley Creations, Taxidermieke, Elias Devloo, Marianne en Ferdinand, Dominick Verschelde, GUM - Gents Universiteitsmuseum en Pien van Grinsven.

Meer zien?

Op Focus Vakmanschap worden alle trajecten gebundeld en kan je de films zien over elk vakmanschap uit de testcases.

Op de website van de Toolbox Focus Vakmanschap vind je verschillende benaderingen om vakmanschap audiovisueel te documenteren. Afhankelijk van je doel en interesse kan je bijvoorbeeld kiezen voor het maken van gedetailleerde video's, het doorgeven van kennis en vaardigheden of het documenteren van eigen onderzoek. De toolbox biedt ervaringen uit de testcases, uit eerste hand dus. Deze dienen als inspiratie voor het filmen en is gericht op het borgen (zorg dragen voor) van erfgoedvaardigheden, -kennis en -praktijken.

Alle films die voor het project werden gemaakt vind je op Youtube.

Er is ook een magazine met heel wat informatie en prachtige foto's van de verschillende films die werden gemaakt: . Wil je er graag eentje in papier om door te bladeren? Stuur gerust een mailtje (lieselot@etwie.be), en dan regelen we dat!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Focus Vakmanschap: maritiem erfgoed (2022)

    Lees meer
  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer