contact
MyEtwie
In de kijker

Tot het nut van het algemeen

Gepubliceerd op 26/11/2020
Categorie
pharmacy-3377670_1920

Tot het nut van het algemeen. Dat is de titel van het nieuwe rapport van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) over het academisch erfgoed. Het geeft een overzicht van de recente werking van de Vlaamse universiteiten als actoren in de erfgoedsector en als instellingen die hun erfgoed willen delen met de samenleving.

Academisch erfgoed is een heel eigen vorm van erfgoed, dat tot stand is gekomen en/of nog wordt gebruikt in instellingen voor hoger onderwijs. Het vormt mee het geheugen van deze instellingen en bestaat uit: (1) objecten en collecties die werden of worden gebruikt voor het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs; (2) objecten die ontwikkeld zijn voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, en (3) objecten en collecties die getuigen van het academische leven en al zijn gebruiken.

ETWIE neemt in deze beleidsperiode een dienstverlenende rol op voor academisch-wetenschappelijk erfgoed in Vlaanderen. Maar het erfgoed aan universiteiten is natuurlijk meer dan dat. De VLIR benadrukt dat dit erfgoed en de rol van universitaire erfgoedbeheerders in de brede sector de facto wordt erkend. Maar het academisch erfgoed krijgt voorlopig nog geen volwaardige plaats in het Vlaamse cultuur- en erfgoedbeleid.

"Door samen te werken en samen naar buiten te treden tonen de universiteiten hun bereidheid om in de Vlaamse erfgoedwereld hun rol te blijven spelen als volwaardige professionele erfgoedbeheerders. Een erkenning van die volwaardigheid door de Vlaamse overheid zal ongetwijfeld als vliegwiel dienst doen en veel meer mogelijk maken, tot nut van het algemeen", zegt Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van VLIR.

Bron: persbericht VLIR

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer