contact
MyEtwie
In de kijker

Tramsite Schepdaal in de steigers

Gepubliceerd op 23/05/2017
tramsite_schepdaal2

Vorige week zijn de restauratiewerken op de unieke tramsite van Schepdaal (Dilbeek) van start gegaan. Loods 2 en 3 werden eerder al opgeknapt, maar nu krijgen ook de bijzondere loods 1, de oude smidse en het voormalige lampenmagazijn een grondige opknapbeurt. Dat meldt beheerder Herita.

De tramsite van Schepdaal is de laatste van zijn soort in Belgiƫ. De gebouwen werden in 1887 opgericht als stelplaats voor de rijtuigen van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). De site bleef zo goed als compleet bewaard en toont dus perfect hoe het leven er tot 1962 uitzag op de buurttramlijn Brussel-Schepdaal-Ninove. In 1993 werd de site beschermd als monument.

Locomotiefloodsen hadden een erg kenmerkend dak: het centrale gedeelte was verhoogd, zodat de rook en stoom makkelijk konden ontsnappen. Ook loods 1 op de tramsite van Schepdaal had - vermoedelijk tot in de jaren 1950 - zo'n bijzonder dak. Het verdween bij de komst van de elektrische trams, maar tijdens de restauratiewerken zal de loods zijn typische dak terugkrijgen.

Het einde van de restauratiewerken is voorzien in het voorjaar van 2018. De kostprijs van de werken bedraagt ongeveer 360.000 euro. Meer info over de restauratiewerken vind je op herita.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...